Na kusy přehled
Jana Vitíková
Strach. Strach prostupuje všemi povídkami, rozevírá všechny dveře, prokluzuje štěrbinami a třepí svět hrdinů. Literární prvotina Jany Vitíkové Na kusy se značně vymyká dnešní mladé „ženské literatuře“, od které již předem očekáváme zavedená schémata. V autorčině literárním světě je vše možné, její fantazie nezná hranic, protože se jedná o knihu zaplněnou bizarními emocemi. Hrdinové povídek jsou totiž ve značném rozporu s racionálními a mechanickými modely příčin a následku a vší logiky věcí a jednání. Jana Vitíková nám nabízí střety vnitřních světů jednotlivých postav s okolnostmi vnějšího prostředí, který není nikterak idylický. Jednotlivé povídky by se daly nazvat analýzami úzkosti. Autorka nezapře svou lásku k dílu Franze Kafky, jehož „popis jednoho zápasu“, dovede rozvinout pomocí technik současné fantasy literatury a přiblížit tak svou práci současnému, a zejména mladému, čtenáři... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Na kusy. Přihlašte se a napište ho.
Velice čtivá kniha. Autorka si příjemně hraje se slovy. Pouští uzdu svojí fantazii, ale nechává prostor i pro tu čtenářovu! Těším se na další knihy! Rozhodně DOPORUČUJI!
Kniha Na kusy v seznamech
Doufala jsem, že mě soubor kratších příběhů vytáhne ze čtenářského bloku, no nepovedlo se. Některé povídky jsou povedenější než jiné, všechny působí spíš jako soupis snů, a to v tom smyslu, že ne všechno dává úplně smysl a některé části na mě působily mimo. Asi prostě nejsem zvyklá na tento styl vyprávění, u povídek mi většinou chyběla nějaká pointa příběhu, nějaké vysvětlení. Nevím no, moc mi kniha nesedla, ale dávám 3/5 protože to nebylo špatné a některé povídky byly opravdu povedené.