Na plechárně / Sladký čtvrtek přehled
John Steinbeck

Dva romány (Na plechárně, 1945; Sladký čtvrtek, 1954), které prostředím, postavami i dějem na sebe těsně navazují, zachycují život ulice Na plechárně v kalifornském přímořském městě, život ulice, jíž vládne rybí konzervárna zvaná Plechárna a její pravidelný pracovní rytmus. Pestrý obraz života drobných lidiček, konzervárenských dělníků, vojáků, prostitutek, povalečů, obchodníka – příběhů veselých, vážných i tragikomických – je zde spojen postavou myslitelského doktora, postavou, v níž vstupuje do děje, jak se říká v doslovu, sám autor. V tomto doslovu se o knize říká: „V příbězích samotářského, přemýšlivého a citlivého doktora a jeho přátel z ulice Na plechárně se Steinbeck vyznal s jedinečnou přímočarostí a upřímností ze svého vztahu k prostému člověku a k stovkám ulic Na plechárně, v nichž zapadlé kouty Ameriky žijí...“... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1972 , OdeonOriginální název:
Cannery Row / Sweet Thursday
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Na plechárně / Sladký čtvrtek. Přihlašte se a napište ho.

Mám neodbytný pocit, že pokud jsem neabsolvovala mejdan pořádaný Mackem, nežila jsem.
To bylo absolutně bóóóóží čtení...
Jediná piha na kráse byla "klepýtka". Zřejmě podle vzoru kopýtka :-D
2006 | ![]() |
1941 | ![]() |
2002 | ![]() |
2003 | ![]() |
Na plechárně bylo takový pohlazeníčko o tom, jak partička bezďáků chce udělat narozeninovej mejdan oblíbenýmu doktorovi.. Milý, vtipný, lidský od Pana Spisovatele. Sladký čtvrtek už ztratil tu lehkost a trochu jsem se nudila, ale přesto nádlera. Tady se doktora zase pokoušeli oženit. U obou obdivuju skvělej překlad nejen bezdomácké hantýrky, za ten by překladatelé zasloužili metál.