Na smrt přehled

Na smrt
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/426217/bmid_na-smrt-9ee-426217.jpg 5 1049 1049

Na smrť série

Ze slovenských originálů Na smrť a Na smrť II – Bez milosti. Mrazivý thriller o přátelství a lásce, které se změnily ve smrtelnou nenávist. Dva nerozluční přátelé vyrůstají koncem dvacátých let minulého století v malém slovenském městě. Po tragické události jsou nuceni utéct do zahraničí a opustit děvče, o které soupeří. Jeden emigruje do New Yorku. Stane se pěšákem obávaného židovského gangu, zažije krvavou válku nejmocnějších mafiánských rodin a stoupá v hierarchii podsvětí. Druhý se ocitne v Mnichově, kde ho zverbují do nacistické tajné služby. Zúčastní se mnoha vražedných akcí a postupně se mění v bestiálního důstojníka SS. Po vypuknutí války se oba opět setkávají. Vydrží jejich přátelství těžkou zkoušku – nebo se z nich stanou nepřátelé na život a na smrt? Epická sága z tragické doby se strhujícím dějem, která vás nenechá vydechnout.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Na smrt. Přihlašte se a napište ho.

jejda.majda
včera 4 z 5

Josef Karika začal svůj příběh psát v roce 1928 a ukončil po téměř 700 stranách v roce 1945. Z válečného období už jsem četla opravdu hodně knih, ale ještě jsem nečetla žádnou, která by se tak detailně zabývala událostmi před válkou - především co se týká americké mafie.

Literárně pro mě osobně Karikův román Na smrt tolik hodnotný nebyl, ale s takovou syrovostí a surovostí, ke které v této knize dochází, jsem se ještě nesetkala. Atmosféra je vykreslena výborně, ani jeden z hlavních hrdinů není vyloženě kladný a do popředí se dostává i boj s vlastním svědomím.

Na poli knih s tematikou druhé světové války je tohle rozhodně unikát, který se vyplatí si přečíst. Masakry americké mafie či gestapa jsou popsány velmi detailně a opravdu syrově. Tempo knihy je trochu pomalejší, ale i tak je čtenář udržován v neustálém napětí.

Pokud máte náladu přečíst si něco pořádně akčního, sáhněte po téhle knize.

jarmila6295
23.11.2024 5 z 5

Velmi silný příběh, surová, drsná kniha, musela jsem také dávkovat, za mne rozhodně 5 hvězdiček, dlouho ve mně bude doznívat.

Corell
16.11.2024 4 z 5

Jozef Karika v knize Na smrt vystavěl uvěřitelnou atmosféru příběhu, který čtenáře udržuje v napětí. Konec se dal sice postupně tušit, ale nezklamal – naopak, zapadl do celkového rámce příběhu přesně tak, jak měl.

Kniha osloví především fanoušky válečných příběhů. Po Trhlině či Tmě je tento žánrový posun vítaným krokem, kterého by se Karika měl rozhodně držet.

Vychází Rod nebes a dechu, Pavouk a další knižní novinky (42. týden)

16.10.2022

Knižní novinky (12. týden)

16.03.2020

Mrtví nestáli o pomstu, ta je dobrá jen kvůli smíření se se sebou samým. (Na smrt)

Kniha Na smrt v seznamech

v Přečtených1 338x