Na úsvitu Zlatého věku přehled
* antologie , Isaac Asimov
Isaac Asimov pro vás vybral sedm povídek a novel z dob, kdy science fiction vycházela ještě v proslulých pulpových magazínech a zakládala svou budoucí slávu. Představí se Clifford D. Simak a jeho „nejklasičtější“ Planeta rudého slunce; Robert A. Heinlein a jeho nejlepší časová smyčka Sám sobě v patách; Edmond Hamilton a jeho podivná bytost v Prokleté galaxii; Charles R. Tanner a jeho dobrodružné příběhy o Tumithakovi a další… Ocenění: Antologie (1995) – vítěz... celý text
Literatura světová Povídky Sci-fi
Vydáno: 1995 , MustangOriginální název:
Before the Golden Age, 1974
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Na úsvitu Zlatého věku. Přihlašte se a napište ho.
Sbírka starodávných sci-fi povídek, a když píšu starodávných, myslím opravdu starodávných – 30. léta 20. stol. – úsvit zlatého věku. Impulzem pro mě byla snaha ponořit se hlouběji a hlouběji do historie žánru a okusit klasickou atmosféru, nápad, v jehož důsledku jsem propátral české antikvariáty a nakoupil několik desítek starých SF knížek, rozhodnut postupně vše přečíst. Jednotlivé povídky jsou kvalitou různé, jakkoliv rozhodně nadprůměrné a originální. Z dnešního pohledu je místy víc než zřejmá jistá zastaralost, poplatná době vzniku, kvalitu čtenářského zážitku však nijak neumenšuje. Jde o texty zábavné, nepopiratelně velmi čtivé a zcela jasně inspirující generace a generace čtenářů a autorů. Je zajímavé, kolik se mezi těmito archaickými kusy skrývá opravdových pokladů. Knihu hodnotím plným počtem a v tomto případě to není průměr hodnocení jednotlivých částí – detaily u povídek. Všem fandům žánru jednoznačně doporučuji.
Pokud vás zajímá vývoj sci-fi jako literárního žánru, pak je to pro vás naprosto povinná četba. Povídky samozřejmě zastaraly, ale čiší z nich nadšení, okouzlení neomezenými možnostmi (protože lidská fantazie nemá hranice) a naivní víra, že svět se bude vyvíjet správným směrem a lidstvo všechny problémy zvládne s nadhledem a grácií. Číst tyto povídky je poučné, protože pochopíte, z jakých základů se vyvíjela současná sci-fi, a také zábavné - jednak proto, že se jedná vesměs o kvalitní autory, jednak i proto, že jejich nadšení pro nový žánr je upřímné a nakažlivé. Doporučuji všem, kteří od sci-fi nečekají jen bezduchou zábavu a potoky krve.
Ocenění knihy (2)
1995 -
Cena Akademie sci-fi, fantasy a hororu
(Antologie)
Schovávaná v čase
1934
Svět rudého slunce
1931
Tato sbírka se povedla a dala se číst