Na Větrné hůrce přehled

Na Větrné hůrce
https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36409/bmid_na-vetrne-hurce-ywl-36409.png 4 4882 4882

Historický román se odehrává na Drozdově a Větrné hůrce od druhé poloviny 18. století do počátku 19. století. Svou velikostí, zobrazením lidských citů a dokonalostí bývá srovnáván s díly Shakespearovými.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Lidové nakladatelství

Wuthering Heights, 1847

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Na Větrné hůrce. Přihlašte se a napište ho.

Janevl
dnes 5 z 5

Tato kniha patří mezi mé oblíbené, a díky čtenářské výzvě jsem se k ní opět po letech vrátila. Je to poutavé čtení, plné napětí..

Kozel
14.01.2025 4 z 5

Ze tří sester Brontëových je Emily ta nejtišší, nejniternější a taky především nejtemnější. A když mluvím o temnotě, tak skutečně temné. Větrná hůrka je místo bouří nejbrutálněji projevovaných temných vášní a zlých vlastností. Jen tu a tam prosvětlovaných záblesky jemnějších potlačovaných citů. Místo, kde vládne naprostý zmar a rozklad lidských povah. Když jsem četl tuhle knihu prvně, naprosto mě odrovnala brutální a ohromující pomstychtivost Heathcliffova (a stále z mého pohledu nemá moc literárních konkurencí). Při druhém čtení jsem zahlídl i jemnější nuance, jakkoli stále tápu v "jednoduché" provázanosti rodů Lintonů a Earnshawů.

"Náhodný kolemjdoucí" Lockwood (jeho goticko-duchařská první noc na Hůrce stojí za pozornost) je stále spíš jen takovou vypravěčskou berličkou. Autorčiným vedením se v něj velmi rychle změní čtenář sám, a tak jeho očima sledujeme vyprávění služebné Nely, víc než přímé svědkyně toho, co se v obou domech za posledních třicet let dělo. A že toho nebylo málo!

Vedle Heatcliffa opovržení jednoznačně zasluhuje Hindley (Branwell Brontë jak malovaný). Čtenář docela rychle pochopí důvody, proč je jedním ze strůjců zla v díle rozvedeném. Jeho alkoholický výstup s Haretonem si moc nezadá s Heatcliffovým týráním Isabely. Přitom Hareton je jednou z nejpolitováníhodnějších postav celého příběhu. Zároveň nejsympatičtějších a taky jedna z mála, která to vše ustála bez větších následků. Stejně jako mladší Kateřina, která s každým dalším rokem nabírala mých sympatií. Podobně jako její matka, jádro všeho. Poslední sympatickou postavou byl Edgar, Heatcliffův nepřítel číslo jedna a sok. Snad jediný, který v sobě skrýval více dobrých vlastností než těch špatných. Za což je nutno poděkovat i služebné Nely a jejímu vyprávění.

Nemůžu si pomoct, je obrovská škoda, že Emily nestihla napsat více děl. I tak po ní zbyl ten patrně nejdrsnější a nejtemnější román 19. století, který jsem četl. Snad jen Poutník Melmoth by mohl stát vedle a Heathcliffa plácat po ramenou . Román, který dodnes dovede zatřást čtenářem a zcela pohltit, oslovit a podivně přitahovat jakousi zvráceností lidské psychiky. A to nesmíme opomenout, že to byla její prvotina.

Nyangumi
12.01.2025 4 z 5

Miluji nenávidět tuhle knihu. Tak by se dal shrnout můj vztah k tomuhle dílku.

Připomněla jsem si jej teď při poslechu písničky Wuthering Heights od skupiny Angra, kde jejich bývalý člen Andre Matos geniálně zpívá Heathcliffovi. Nejlepší je televizní verze z roku 1993. Kdo neviděl ať zkoukne. Zpěv super, nehledě na to, že je to sranda.

Jeden z mála románů, kde se mi protivily snad všechny postavy, jejich jednání a pohnutky. Takže mi bylo celkem jedno, jak to s nimi dopadne. Nehledě na ústrky a neradostné dětství by Heathcliff potřeboval občas nakopat a jeho Kateřina studenou sprchu. Přesto nemůžu na knihu zanevřít kvůli popisům krásné přírody blat a čtivému slohu autorky.

Pád Númenoru, Panský dům a další knižní novinky (36. týden)

03.09.2023

Knižní novinky (3. týden)

16.01.2022

Knižní novinky (16. - 23. 11.)

16.11.2013

Kniha Na Větrné hůrce v seznamech