Na Větrné hůrce přehled

Na Větrné hůrce
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/494219/bmid_na-vetrne-hurce-rYF-494219.jpg 4 4797 4797

Na bouřném severu Anglie leží Větrná hůrka. Panství vřesovišť a mokřadů, kde žijí lidé nezkrotní jako okolní příroda. Kraj, kde na hřbitovech ještě straší a kde vášeň stravuje zamilovaná srdce. Tento historický román se odehrává na Drozdově a Větrné hůrce od druhé poloviny 18. století do počátku 19. století. Působivý román je mistrnou psychologickou studií člověka, který zasvětil život pomstě. Autorka sugestivně líčí prostředí, v němž hrdina vyrůstal, objasňuje příčiny, pro které se z normálního chlapce vyvinul v ovzduší nenávisti tvor, který splácí všechny domnělé i skutečné křivdy nelidským způsobem a jenž nezná slitování ani sám se sebou. Jediná bytost, žena, která je schopná učinit z něho normálního člověka, se provdá za jeho soka a za dramatických okolností umírá. Tím jsou spáleny všechny mosty mezi hrdinou a okolním světem a začíná příběh fanatické pomsty na všech příslušnících rodiny milované ženy. Emily Brontëová, mladší sestra Charlotty Brontëové, publikovala svůj jediný román roku 1847 pod mužským pseudonymem Ellis Bell. O rok později, v pouhých třiceti letech, zemřela.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Fortuna Libri (ČR)
Originální název:

Wuthering Heights, 1847


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Na Větrné hůrce. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (751)

viweb
19.09.2024 1 z 5

Poslechnuto jako audiokniha. A za to dávám tu jednu hvězdu. Protože kdybych to četla moc bych litovala toho ztraceného času! Je to klasika ale za mě ne! Vůbec mi to nesedlo. Rozmazlená Kateřina i Katka, nesympatické obě rozmazlené a sebestřední. Stará chůva co věděla vždy všechno a neudělala ani ťuk! A taky vztahy sestřenic a bratranců navzájem! Jsem rozčarovaná! Za mě určitě ne!

lendinka.k
11.09.2024 1 z 5

Absolutně nesympatické postavy, nedokázala jsem se vcítit do nikoho z nich. Všichni se chovali nepříjemně, ošklivě a někteří dokonce agresivně. Jestli se takto k sobě lidé dřív chovali, díky bohu, že žiju v jiné době! Celou dobu jsem čekala, že osoba, která příběh vypráví, je jenom zaujatá a nepřející, zapšklá a všechno si to vymyslela. Tím by se pro mě dalo leccos vysvětlit, ale bohužel. Chápu, že má někdo touhu se mstít (i když už samotný motiv pomsty byl pro mě dost pochybný), ale tohle snad ani nebyla pomsta, to bylo jednání chorého mozku. Promiňte, paní Brönteová, mě tento román prostě neoslovil. Celý příběh beru jako nadsázku, nebo jako varování, kam až mohou lidské vztahy dospět. Ani konec mi to nemohl vynahradit. Nic hezkého prostě nečekejte.
PS.: Četla jsem v originále a je to velmi těžké čtení, některé věty bych bez překladu vůbec nepochopila. Ale to se samozřejmě neodráží v mém hodnocení.


18LenkA12
10.09.2024 4 z 5

Příběh se četl dobře, jen na můj vkus byl moc popisný a jednotlivé charakteristiky postav se častokrát opakovaly. Jedná se o klasické dílo, které by mělo najít zastoupení v každé knihovně.

všechny komentáře

Související novinky (3)

Pád Númenoru, Panský dům a další knižní novinky (36. týden)

03.09.2023


Knižní novinky (3. týden)

16.01.2022


Knižní novinky (16. - 23. 11.)

16.11.2013


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Na Větrné hůrce v seznamech

v Právě čtených116x
v Přečtených7 824x
ve Čtenářské výzvě1 393x
v Doporučených525x
v Knihotéce2 178x
v Chystám se číst1 498x
v Chci si koupit201x
v dalších seznamech64x