Na východ od ráje přehled
John Steinbeck
Biblickým příběhem Kaina a Ábela se nechal inspirovat věhlasný John Steinbeck v této rodinné kronice zahrnující události od války Severu proti Jihu až po první světovou válku. Děj se odehrává v údolí Salina v Severní Kalifornii a je pohledem do lidského nitra dvou bratrů. Spisovatel sem promítnul i část svých vlastních životních osudů. Dotisk r. 2011 (ISBN 978-80-7218-764-5)... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Na východ od ráje. Přihlašte se a napište ho.

Po delší době jsem se začetl do další autorovy knihy NA VÝCHOD OD RÁJE. Je to nejrozsáhlejší kniha, kterou jsem od autora četl. Možná bych se k této knize vůbec nedostal, anebo možná někdy v daleké budoucnosti, ale tato kniha se mi hodila do Čtenářské výzvy (Kniha z roku, ve kterém se narodil jeden z rodičů).
Přestože je kniha bichle, líbila se mi a autor je skvělým vypravěčem a autorovy knihy doporučuji k přečtení.
Jedná se o rodinnou ságu. Prolínají se autobiografické prvky – historie vlastní autorovy rodiny – s fiktivním příběhem.
Román vypravuje o rodinách Traskových a Hamiltonových, kteří mají svoje farmy v údolí Salina v Severní Kalifornii.
Oblíbil jsem si SAMUELA HAMILTONA a jeho manželku LÍZU. Dohromady měli 9 dětí. Samuel byl vynálezce, pořád něco zkoumal a dával ostatním lidem rady do života. Líza byla mnohem ráznější a přímočařejší. Na jeho pozemku se nevyskytovala voda. Samuel pracoval v kovárně a hloubil na jiných pozemcích studny.
Dalšími hlavními postavami románu jsou bratři ADAM TRASK a CHARLES TRASK. Měli odlišné povahy. Když získali dědictví po otcově smrti, zbohatli.
Jednoho dne se seznámí Adam Trask se Samuelem Hamiltonem a stanou se přáteli.
Líbil se mi pan LEE, který měl kořeny v Číně. Sloužil Adamovi a jeho rodině. Zajímavý byl jeho příběh, který později vyprávěl.
Zajímavé byly další postavy jako například CATHY, bratři dvojčata CALL a ARON, dívka ABRA aj.
Autor se zabývá různými tématy – nelidské zacházení s vězni při stavbě silnice, anebo s čínskými pracovníky při stavbě železnice v USA. Zabývá se vztahy mezi rodiči a dětmi, vztahy mezi sourozenci, odpuštěním, sebevraždou, životem tuláka, problematikou nevěstinců, válkou Severu proti Jihu, 1. světovou válkou a dalšími tématy, kterých je nespočet.
Čtenář může sledovat, jak se mění vývoj společnosti a jak moderní věci vstupují do života člověka včetně aut, které jsou mnohem složitější na ovládání než v současnosti.
Autor se nechal inspirovat biblickým příběhem Kaina a Ábela a v tomto románu se to také řeší.
Dialogy jsou živé a uvěřitelné. Autor používá nespisovná slova.
Nad touto knihou jsem strávil hodně času, ale myslím si, že kniha stojí za přečtení. Člověk se musí nad některými myšlenkami pozastavit a popřemýšlet o nich. Řekl bych, že autor má dar vyprávění a při čtení jeho knih mám pocit, že se dokážu ocitnout na místech, o kterých vypravuje a jednoduše splynout s daným prostředím a hlavními hrdiny. Nebojí se popisovat lidi z nižší společnosti, anebo psát z prostředí, o kterých se příliš nahlas mezi lidmi nemluví, i když se o nich ví.
V závěru knihy se nachází POZNÁMKA.
Citáty:
Duševní zrůdě musí být její zrůdnost ještě nejasnější, protože nemá, co by viditelně srovnala s ostatními lidmi. Člověku narozenému bez svědomí musí být svědomitý člověk směšný. Zločinci připadá poctivost jako bláznovství. Nesmíte zapomenout, že zrůda je jenom odchylka a že pro zrůdu je zrůdná normálnost.
Někdy protivník pomůže člověku víc než přítel.
Když člověk řekne, že o něčem nechce mluvit, znamená to obyčejně, že nedokáže myslet na nic jiného.
Americký standardní překlad lidem přikazuje vítězit nad hříchem, a hřích můžete pokládat za nevědomost. Jakubovský překlad slibuje „panovati budeš“ a říká tím, že lidé nad hříchem určitě zvítězí. Kdežto hebrejské slovo, slovo timšel – „můžeš“ – dává možnost volby. Znamená volnou cestu. A svaluje tak všechno zpátky na člověka. Když platí „můžeš“, platí zároveň i „nemusíš“.
Uprostřed nejistoty jsem si jist, že lidé pod povrchovou vrstvou křehkosti chtějí být dobří a chtějí být milováni. Samy jejich neřesti vyplývají většinou ze snahy dosáhnout lásky zkratkou. Když se člověk octne na prahu smrti, nezáleží už na jeho talentu, vlivu a géniu, neboť umírá-li nemilován, vidí svůj život nutně jako prohru a umírá se mu strašně. Připadá mi, že jestliže se vy či já musíme rozhodnout mezi dvěma směry myšlení či jednání, měli bychom pomyslet na svoje umírání a snažit se žít tak, aby naše smrt nepřinesla světu žádné potěšení.
Jestliže něco není pravda, ale člověk to neví, je to omyl. Jestliže však zná pravdu a překroutí ji ve faleš, je to odporná lež a on sám hnusný lhář.
Odpovědnost je někdy horší. Člověk si v ní nemůže tak sobecky libovat jako někdy ve výčitkách.
Knižní novinky (42. týden)
17.10.2021
„Já vím, že někdy se lže z laskavosti. Ale nevěřím, že je to k něčemu dobré. Prudká bolest z pravdy přejde, ale pomalá a sžíravá trýzeň ze lži nepomine nikdy. Je jako nevyhojitelný bolák.“
Kniha Na východ od ráje v seznamech
v Přečtených | 3 035x |
v Mé knihovně | 868x |
v Chystám se číst | 1 340x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
Kalifornie láska zfilmováno 20. století americká literatura rodina USA (Spojené státy americké) rodinné vztahy sebepoznání, sebepoznávání Bible biblické postavy farmáři ságy osudové okamžiky lidskost, lidstvíAutorovy další knížky
2004 | ![]() |
2006 | ![]() |
1941 | ![]() |
2002 | ![]() |
2003 | ![]() |
Od této knihy jsem nečekala vůbec nic, ale úplně mě dostala! Naprosto miluju mnohovrstevnatost románu, řekla bych, že to je opravdu slovo, které knihu vystihuje. A obdivuji autory, kteří dokážou vystavět něco tak komplexního, hlubokého, zároveň nechybí napětí, překvapení, emoce, donutí vás to zapřemýšlet si... Zkrátka parádní román.