Nad nefritovou tůní jasný svit přehled
Chan-šan

Výbor z díla dvou čínských básníků Chan Šana a Š'-tea z doby dynastie Tchang. Chceš-li dojít místa spočinutí Navěky jím Chan-šan může být Lehký vánek čechrá temné sosny Zblízka je uslyšíš lahodněji znít. Pod nimi muž zbělelých skrání V Lao-c' si mumlá v četbu pohroužen Deset let se neodhodlal vrátit Zapomněl už cestu kudy přišel sem.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nad nefritovou tůní jasný svit. Přihlašte se a napište ho.

Básně jsou krátké, jasné a duchaplné. Někdy jsem až žasla, jak jednoduše a přitom poeticky lze vyjádřit lidská bída, chudoba a smůla v protikladu s bohatsvím a hamižností, respektive vzdělání v protiklasu s hloupostí.
Kniha Nad nefritovou tůní jasný svit v seznamech
v Mé knihovně | 14x |
Tohle si tak vysoké hodnocení nezaslouží, protože se mi pánové nezdáli nijak zvlášť osvícení jak bylo uvedeno v předmluvě či co a jakže se na pány prý pohlíží. Dokonce je nazývají mudrci? Proč? Šlo o dílo, kterých je v čínské klasice jako pampelišek - jsou všude. Nic zajímavého. Pěkných básní bylo jen pár. Hvězdičky jsou za práci ostatních, kteří básně shromáždili.