Nadsamec přehled
Alfred Jarry
Nadsamec je čtvrtá kniha spisovatele Alfreda Jarryho. Vyšla poprvé v roce 1902. I dnes je to ostrá a pichlavá satira na supermanství a nadlidství. Hlavní hrdina Ondřej Marcueil je muž, který zmůže, co se mu zamane. Ludvík Kundera v doslovu k českému vydání z roku 1968 píše: "Jarry tu předjímá totálně zautomatizovanou, bezcitně přetechnizovanou "moderní dobu" Chaplinovu a kypří půdu, z níž později vyrostou "mašinistické" dadaistické obrazy Ernstovy, Picabiovy a Duchampovy."... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nadsamec. Přihlašte se a napište ho.
Celé je to vlastne len o jednom...ako spieva moj oblúbený spevák Pavol Hamel - vesmír je ružový. Komu nedoplo, je to o schopnosti vykonávať reprodukčný akt. Už úvodná veta: "Láska jest akt nemající významu, neboť jej lze opakovat nesčetnekrát" napovedá, do akého druhu sauny pre dospelých vstupujeme. A Jarry rozbieha beťársku hru, do potencie zapletie jarmočný stroj pre silákov (je to samička a je to silné, zhodnotí Nadsamec a potom to premöže tak, že z toho vyletia kolieska a strunky), vytrvalostný závod päťbicykla a lokomotívy (v ktorom jeden z cyklistov zomrie, ale nohy má zakurtované v pedáloch, takže nimi melie ako za života, a dokonca slúži ako nejaký morbídny zotrvačník - "Pozor! Strhněte ho sebou!") Predbehne ich Nadsamec na svojom bicykli. Len tak prefrčí okolo. A to všetci okrem neho jedia "perpetual motion food". Na konci sex Nadsamca s vyvolenou a skupinový lesbický sex znudených šlapiek. Ale nie vulgárne, nie perverzne. Vtipne. Takmer pri tom zhorela elektráreň. Vážne. Celé je to neskutočne vtipná absurdita. Bohovo som sa bavil.
Jarryho strategie zveličení určité věci ad infinitum je sice poměrně přímočará, na druhou stranu mně osobně je jeho vtip docela blízký a text je mimo jiné zábavný skrze své četné parodické odkazy a drobné hříčky. Zejména scéna dálkového závodu cyklistů s vlakem je vynikající. Jeho manýristické hračičkářství ve spojení s precizní výstavbou dle šílených pravidel mi připomíná člena OULIPO Georgese Pereca.
Kniha Nadsamec v seznamech
satira francouzská literatura dadaismus
1968 | Nadsamec |
2000 | Messalina |
1990 | Nadsamec / Messalina |
1993 | Ubu |
1961 | Ubu králem a jiné hry a prózy |
Svižné tempo knihy
Plno zajímavých myšlenek a vtipu
Knihu jsem ale nakonec nedočetla
Nějak jsem se do příběhu neponořila