Náhradník přehled
Princ Harry (p)
Svet so zármutkom a zdesením sledoval jednu z najbolestnejších udalostí dvadsiateho storočia: dvaja chlapci kráčajú za matkinou rakvou. Princovia William a Harry odprevádzajú princeznú Dianu na poslednej ceste a miliardy ľudí sa zamýšľajú nad tým, sa im odohráva v hlave a čo cítia. Ako sa odteraz bude odvíjať ich život? Toto je Harryho príbeh. Než prišiel o matku, považovali ho za bezstarostného, ľahkovážneho náhradníka vážnejšieho dediča. Smútok ho však zmenil. Mal problémy v škole, hneval sa a cítil sa osamelý, a keďže z matkinej smrti vinil médiá, nikdy sa nezmieril so životom vo svetle reflektorov. Ako dvadsaťjedenročný vstúpil do britskej armády. V jeho živote tak prevládla disciplína a dve bojové misie z neho doma spravili hrdinu. Lenže čoskoro sa cítil ešte väčšmi stratený, trpel posttraumatickou stresovou poruchou a silnými panickými záchvatmi. No predovšetkým nedokázal nájsť skutočnú lásku. A potom stretol Meghan. Ich vzťah uchvátil celý svet a zanedlho nasledovala rozprávková svadba. Harry a Meghan však boli od samého začiatku korisťou médií, ťažko znášali urážky, prejavy rasizmu a klamstvá. Harry videl, ako jeho manželka trpí. Opakovaniu tragickej minulosti mohol zabrániť len jediným spôsobom – útekom z rodnej krajiny. V posledných storočiach sa iba málokto odvážil opustiť kráľovskú rodinu. Ako posledná sa o to pokúsila jeho matka… Princ Harry prvý raz s nefalšovanou, neochvejnou úprimnosťou opisuje svoju životnú cestu. Nevšedná kniha Náhradník je plná pochopenia, odhalení, sebaspytovania a ťažko vydobytej múdrosti o sile lásky, ktorá je mocnejšia než zármutok.... celý text
Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: 2023 , Ikar (SK)Originální název:
Spare, 2023
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Náhradník. Přihlašte se a napište ho.
Unbrala bych na části z války a naopak přidala na poslední fázi o současném životě, ta mi přišla zbytečně ochuzená
Osobně nemám ráda lidi, kteří si pořád na něco stěžují. Věřím, že člen královské rodiny bojuje s rozporem mezi určitými pravidly a povinnostmi a touhou po svobodě a nezávislosti. Pasoval se do role oběti a snažil se vzbudit soucit. Do poslední chvíle jsem se snažila nesoudit, jenže mi chybělo jeho převzetí zodpovědnosti za svá rozhodnutí a dobrovolně jsem nasávala fňukání na 400 stranách. Do těch zbylých světlejších 40 stran se vlezly zajímavé informace. Ale bohužel, po přečtení knihy se cítím jako po kávičce s kámoškou, která mě zasypala problémy a vysála ze mě energii. Předstírám hodně práce a ahoj už musím jít.
50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2023)
01.09.2023
10 nejprodávanějších knih (24. týden)
21.06.2023
10 nejprodávanějších knih (23. týden)
14.06.2023
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
„Když patříte do královské rodiny, neustále do vás hustí, že musíte mezi sebou a ostatními tvory udržovat nárazníkovou zónu. Jste Vy a pak jsou Oni. Odstup se hodí, znamená bezpečí, znamená přežití. Odstup představoval základní prvek královské existence. Odstup se samozřejmě uplatňoval i v rámci rodiny. Bez ohledu na to, jak moc jste někoho milovali, jste nikdy nemohli překonat propast, jež zela třeba mezi panovníkem a jejich dítětem. Nebo mezi Následníkem a Náhradníkem. Fyzicky, ale i emočně. Žádné objímání, žádné pusinkování, žádné poplácávání. Tu a tam možná lehký dotek tvářemi... při zvláštních příležitostech.“
„Monarchii je potřeba vždy a za všech okolností chránit - bez ohledu na cenu.“
Kniha Náhradník v seznamech
Velká Británie autobiografie Meghan Markle, vévodkyně princ Harry, vévoda ze Sussexu, 1984- britská královská rodina
Dlouhé, jednostranné, ufňukané a ublížené. Nechci zpochybňovat, že život známých osobností s novináři v patách je mnohdy náročný, ale mám za to, že především ti, kteří se v tomto rybníčku plácají už odmalička, by to měli zvládat lépe. Dle mého názoru je i Harry na médiích do jisté míry závislý a tudíž se nemůže divit, že to něco stojí, a za 40 let života se s tím už měl naučit nějak pracovat... netvrdím, že to je dobře, nebo že to měl lehké, ale těžký život vypadá úplně jinak. Přečtení této obtloustlé bichle (mám trochu kritický postoj k memoárům mladých lidí) mi přineslo pár zajímavých detailů ze života královské rodiny a určité vysvětlení chování prince Harryho. Některé pasáže byly zajímavé, ale žádné velké překvapení, ani šokující odhalení se nekonalo - v podstatě je to jen praní špinavého prádla na veřejnosti. Nefungující vztahy, chlad, přetvářku, nedostatek podpory a přijetí najdeme téměř v každé rodině... tak proč by ta královská měla být výjimkou?