Nájemný vrah přehled
Graham Greene
Slavný Greenův román je zasazen do dusné, paranoidní atmosféry panující v Evropě před druhou světovou válkou; sledujeme v něm hořce ironický životní příběh nájemného vraha Ravena, jehož citu pro spravedlnost se bolestně dotkne, že byl svými zaměstnavateli podveden a zneužit, a rozhodne se jim všechno vrátit i s úroky. Přestože se dílo řadí mezi lehčí, zábavnější kusy z pera slavného autora, nabízí pronikavou sondu do mechanismů, které ovládají jak celospolečenské dění, tak osobní dramata lidského života. Každá z postav se potýká se svými jizvami, bolestmi a osobními nedostatky – a ani titulní „nájemný vrah“ není jednoznačně záporným hrdinou, spíše nejednoznačným symbolem stavu společnosti a povahy lidství. V tomto překladu 1. vyd.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2010 , PlusOriginální název:
A Gun for Sale, 1936
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nájemný vrah. Přihlašte se a napište ho.
Souhlasím s ostatními, že toto není detektivka. Příběh vraha, ke kterému se postupně přidávají příběhy osob, které jsou kolem něj se mi líbil. Zejména jsem ocenil hezké vykreslení vzhledu, způsobu myšlení i osobní historie každé postavy.
Autor rozvíjí zajímavý děj s detektivní zápletkou, v němž jsou napínavé nejen osudy hrdinů a jejich konflikty vnější, ale i vnitřní ve kterých řeší své vztahy. Greene je geniální ve vykreslování lidských charakterů a povah a to se mu podařilo vystihnout u vraha poznamenaného zaječím rtem. Jeho cesty se protínají s mladou herečkou, která je vnímavá a empatická a stává se jedinou bytostí, které vrah odhalí své nitro. U knihy jsem se nenudila, doporučuji ke čtení.
Kniha Nájemný vrah v seznamech
zfilmováno anglická literatura krimi nájemní vrazi kriminální thrillery
1957 | Tichý Američan |
1947 | Moc a sláva |
1994 | Lidský faktor |
1964 | Ministerstvo strachu |
1961 | Náš člověk v Havaně |
Klasický Greene, plný paradoxů, touhy zastat se malého člověka, opovrhujici mocí. A přitom vtipný, ta spousta náhod vede k optimistickému konci. A přitom smutný, vrah není veselé povolání a tento měl rozhodně smutný osud. Právě ty paradoxy plně člověčenství miluji. Natolik, že jsem v knize nepoznal Revolver na prodej. Ach ty paradoxy.