Nalezené ptáče / Fundvogel přehled

Nalezené ptáče / Fundvogel
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/526541/bmid_nalezene-ptace-fundvogel-65575acfc414b.jpg 4 6 6

Ještě dříve než přišla Dánská dívka, byla tady Andrea Woylander, postava inspirovaná výzkumy sexuologa Magnuse Hirschfelda a experimenty na chirurgických klinikách v Berlíně a Drážďanech v polovině 20. let. Neobvyklý transgenderový příběh o neuvěřitelné proměně, iniciační román o nalezení sebe sama, představuje vrcholné dílo nejkontroverznějšího kosmopolitního génia 20. století. Tento pandán k Ewersově nejznámějšímu románu Alrúna (1911) vychází poprvé v češtině 80 let od smrti autora a 110 let od zrození Ewersova průkopnického filmového hororu Pražský student. Příběh o chirurgické změně pohlaví z roku 1928 představuje skutečnost, které těžko uvěříme při sledování tolik vzrušujícího děje. Nacisté jej pro jistotu zakázali už v roce 1934. Autor Hanns Heinz Ewers přitom stvořil osobitou variaci na klasický bildungsroman, aby popsal vývoj titulní hrdinky od dětství až k finální genderové proměně. Fundvogel sní o nenaplněné lásce, podléhá pocitu uvěznění ve špatném pohlaví a rozhodne se to změnit, v době, kdy z lékařského hlediska jde ještě o pouhou fikci z budoucnosti. Nakonec nachází své naplnění v homosexuálním vztahu. Autorem koncepce knihy a předmluvy k Ewersově románu je Martin Jiroušek.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Protimluv

Fundvogel: Die Geschichte einer Wandlung, 1928

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nalezené ptáče / Fundvogel. Přihlašte se a napište ho.

micha-ella
12.10.2024 2 z 5

Ewersova díla považoval komunistický režim za nacistickou propagandu, a nacisté je nazývali zvrhlým uměním. Ač jde o génia 20. století, tato knížka mi geniální nepřipadala, víc se to asi týká jeho filmů. Styl psaní se taky spíš podobá scénáři nebo divadelní hře, nečetlo se mi to dobře, nebavilo mě to.

Kniha Nalezené ptáče / Fundvogel v seznamech