Napriek všetkému povedať životu áno (3 prednášky) přehled

Napriek všetkému povedať životu áno (3 prednášky)
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/473624/bmid_napriek-vsetkemu-povedat-zivotu-ano-4VI-473624.jpg 5 51 51

Znovuobjavené majstrovské dielo autora medzinárodného bestsellera Hľadanie zmyslu života, ktoré dáva nádej aj v neistých časoch. Jedenásť mesiacov po oslobodení z nacistických koncentračných táborov uskutočnil psychiater a neurológ Viktor E. Frankl vo Viedni sériu verejných prednášok. Profesor Frankl, ktorý sa krátko nato stal známym na celom svete, v nich vysvetlil svoje ústredné myšlienky o zmysle, odolnosti a dôležitosti prijatia života – aj napriek veľmi nepriaznivým udalostiam. Franklove slová silno rezonujú aj v súčasnosti, keď svet čelí čoraz vážnejším klimatickým a ekologickým hrozbám, prehlbujúcej sa sociálnej aj názorovej nerovnosti a veľkej ekonomickej neistote. Autor ponúka zaujímavý pohľad na odporúčanie „žite tak, akoby ste dostali druhú šancu“ a odhaľuje svoje základné presvedčenie, že každá kríza v sebe zahŕňa príležitosť. Napriek nevýslovným hrôzam koncentračných táborov Frankl pozorovaním sily svojich spoluväzňov zistil, že vždy je možné „povedať životu áno“. Toto poznanie je hlboká a nadčasová lekcia pre nás všetkých.... celý text

Literatura naučná Filozofie Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Eastone Books

Über den Sinn des Lebens, 2019

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Napriek všetkému povedať životu áno (3 prednášky). Přihlašte se a napište ho.

drakamena
dnes 3 z 5

Viktor Frankl byl obdivuhodný člověk, který přežil koncentrační tábor a přes veškeré ztráty nacházel v životě smysl. Stanovil, že smysl života je vždy jedinečný, vztahuje se pouze ke konkrétní osobě v konkrétním okamžiku, žádný všeobecný, nadosobní smysl života neexistuje. Na příkladech rovněž předvedl, že smysl života se dá najít i v nemoci či v samotné smrti, opět z pohledu konkrétního postiženého jedince. Bylo to inspirující čtení.

Tak proč jenom tři hvězdičky? Protože jsem měla pocit, že se občas ve svých přednáškách ztrácel. V angličtině pro to existuje skvělé slovo: rambling. Nebyla jsem si tudíž úplně jistá, co bylo cílem či účelem některých pasáží. Navíc se snažil obsáhnout příliš. Do třetí přednášky tak úplně nečekaně a v samotném závěru zahrnul téma odpovědnosti, a to jak jedince tak společnosti, kteréhožto tématu se tak mohl pouze letmo dotknout, nezbyl mu prostor k jeho rozvedení.

Ivy_9
03.07.2024 5 z 5

Naprosto skvělá knížka. Přečteno na jeden nádech.

Eldar80
13.09.2023 3 z 5

Na mě to bylo příliš rozumově sterilní. Působí to jako přednášky pro lékaře. První o tom jak sebevražda nemá smysl, druhá o eutanazii a třetí o psychice vězně v koncentračním táboře a integraci přežití.
Jsou to spíš logické a racionální argumenty, proč dál žít za každých okolností. Jak má lidský život smysl ve všech dobrých, ale i špatných situacích. Jsou uváděny i skutečné příběhy, ale knihu to moc neoživuje.
A taky se mi zdá, že je to poplatné době, kdy tyhle tři přednášky přednesl. (1946) Jsou pojaté velmi stručně a nesmlouvavě. Celé jsem to odkýval, ale že by mě to někam posunulo to ne...
Je to spíš pro čtenáře, kteří řeší samotnou otázku smyslu existence. Zda žít nebo ne. A pro ty, kdo mají potřebu si srovnat myšlenky. Takže jsem to četl omylem. Mě to zajímá až od tohoto bodu.
První věc, kterou jsem od Frankla četl a nebyla to dobrá volba. Nejvíc mě zaujalo, že je to svým způsobem druh sekulární spirituality. Frankl vysvětluje, že život má smysl a nepotřebuje k tomu žádné náboženské koncepty.
Ani nevím komu to doporučit. Možná je to pro odbornou veřejnost nebo pro čtenáře, kteří se o autora hlouběji zajímají. 75% 3,5*

Kniha Napriek všetkému povedať životu áno (3 prednášky) v seznamech

v Mé knihovně20x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)