Naše hroby: Stručné životopisy spisovatelů a umělců českých, jichž těla na hřbitovech pražských odpočívají přehled
Jan Ježek
Medailony známých i dnes zapomenutých českých osobností, pochovaných na pražských hřbitovech do 80. let 19. století.. Autor prochází Hřbitov Vyšehradský -- Hřbitov Malostranský v Košířích -- Hřbitov Olšanský -- Evangelický hřbitov v Karlíně.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Naše hroby: Stručné životopisy spisovatelů a umělců českých, jichž těla na hřbitovech pražských odpočívají. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Naše hroby: Stručné životopisy spisovatelů a umělců českých, jichž těla na hřbitovech pražských odpočívají v seznamech
Vyšehrad medailony osobností Olšany (Praha) české osobnosti pražské hřbitovy
1910 | Kneippovy byliny léčivé |
1882 | Pestré květy |
1909 | Obrazy biblické sedmero řečí svatopostních |
1905 | Hodná macecha |
1910 | Když Pán Ježíš chodil po světě : pohádky a pověsti veršem |
Cenná skladovka, kterou ve svém fondu opatruje Městská knihovna v Praze. Potvrzuji, že se skládá ze čtyř částí, jak naznačuje anotace shora, přičemž v případě Olšanského hřbitova je zde k dispozici také křehký, na několika místech podlepený plánek. // Jsou tu medailony vědců, spisovatelů, hudebních skladatelů, sochařů, malířů, jakož i osob duchovních či politicky exponovaných. Muži pochopitelně převládají. Nakolik jsou známí či zapomenutí, ať si dnešní čtenář zhodnotí sám. // Dávám maximální počet hvězdiček a vyzdvihuji ženy.
Jsou to:
- Františka Hansgirgová (1823-1871)
- Božena Němcová (1820-1862)
- Anna Náprstková (1788-1873)
----------------------------
CITÁT:
Kéž co námi opomenuto – a není toho na mále – brzy řádně i správně doplněno bude.