Krv nie je voda přehled

Krv nie je voda
https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/263005/bmid_krv-nie-je-voda-C7C-263005.jpg 4 527 527

Žiadne obdobie v Krauzovej krátkej detektívnej praxi nebolo také ťažké ako rok 1992. Bezpečnostní analytici tvrdili, že to spôsobila neuvážená porevolučná totálna amnestia, ktorá vyprázdnila väznice a presýtila ulice násilím. Krauz a jeho kolegovia z oddelenia vrážd sa v tom čase bezpečnostnými analýzami nezaoberali, pre nich bolo dôležité, že majú čo robiť, tak robili. V marci chytili Ondreja - Beštiu a dokazovanie viny a zadovažovanie dôkazov proti zatiaľ najplodnejšiemu sériovému vrahovi v dejinách slovenskej kriminalistiky trvalo mesiace. Nečudo, že na pozadí tvrdých spoločenských zmien bol celkom nenápadne spáchaný posledný federálny zločin, ktorý mohlo oddelenie vrážd v Našom Meste legálne vyšetrovať - potom sa už slovenskí a českí policajti hrali každý na svojom piesočku. Odohral sa tak nenápadne, že skoro zapadal prachom, no hoci nebol nijako beštiálny, ani príliš zložitý, aj tak by bola škoda nespomenúť ho, lebo bol pekný - ak sa dá niečo podobné povedať o upálení mladej ženy a jej dieťaťa.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Krv nie je voda. Přihlašte se a napište ho.

mapet85
30.09.2024 4 z 5

November 1992. Federácia sa rozpadá, politické a spoločenské pomery sa rýchlo menia. Aj keď sú prípady Beštia a Červený kapitán už za nami, tlak na "vraždárov" narastá.

„Vraždy sú stále ukazovateľom stavu kriminálnej polície, či sa vám to páči alebo nie. A čo my? My momentálne stagnujeme! Vy stagnujete! Beštia to nezachráni, nie na celý rok.“

Tentokrát Krauz čelí osobnej prosbe od Mayora, ktorý ho žiada o pomoc pre svojho bratranca, obvineného z brutálnej vraždy družky Slávky a jej malej dcérky v obci blízko Brna. Krauz využíva svoje kontakty z prípadu Červený kapitán a púšťa sa do vyšetrovania spolu s kolegom Chosém. Aká vlastne bola Slávka a čo pred ostatnými skrývala?

„V posteli ležala žena. Nebola prikrytá, napriek pokročilému času nebola ani v pyžame. Ležala na chrbte, ruky mala spôsobne zložené na bruchu. Nohy mala po kolená zhorené na uhoľ, stehná a boky opálené, od pása hore akoby iba spala. No nespala, bola mŕtva.“

Dán nás v tejto knihe napína až do poslednej stránky. Popri vyšetrovaní tohto prípadu sa venujeme aj vražde mladej ženy, ktorá bola podrezaná ešte v lete. Autor strieda kapitoly a perspektívy, čím pomaly spája jednotlivé kúsky skladačky oboch prípadov.

V knihe je vykreslené, ako môžu tajomstvá a činy ovplyvniť osudy viacerých ľudí a odhaliť temné zákutia rodinných pút. Zároveň zistíme, ako ďaleko sú niektorí ľudia ochotní zájsť, aby ochránili svojich najbližších, a akú cenu môže mať spravodlivosť v prostredí, kde nie je vždy samozrejmá.

Aj keď záver knihy nebol po všetkých stránkach úplne uspokojujúci, Dán cez spletité príbehy poukazuje na hĺbku rodinnej lojality, komplexné morálne dilemy a nejednoznačnosť spravodlivosti, ktorá sa často skrýva v tieni osobných a spoločenských záujmov. Autor tak potvrdzuje, že krv skutočne nie je voda.

TerkinKnižnySve
11.09.2024 5 z 5

Vrazda matky a dieťaťa vŕta v hlave nie len Krauzovi ale hlavne o riaditelovi a jeho bratrancovi, takže nasadia tým a pustia sa do toho.

To čo vyzeralo ako vražda s jasným páchateľom nam otvorilo dvere do viacerych prípadov, ktoré nie a nie prepojiť a spojit s jednym páchateľom.

Musim povedať, že som miestami rozmýšľala ci by nestačil len jeden pripad, pretože uz som sa zacala strácať. Nápoveda bola jasna ale to všetko okolo nas privádza na ine chodníčky a iné zmýšľania.

Ale od čoho tu máme vrazdarsku partu?

Musik povedať, že cele rozuzlenie bolo prekvapivé a bohužiaľ opäť uplne zbytočne To, že prachy riadia svet to všetci vieme aj to, že Krv nie je voda. Krv bude vždy krv a chranit svojich si bude vždy a každý

Marcik7
16.06.2024 5 z 5

Opět skvělá ukázka policejní práce v praxi, kdy se několik případů postupně propojilo a spojilo. Nechyběl leckdy tvrdý a černý humor party detektivů a jejich chápavého a vždy nápomocného velitele a nejedna sklenka tvrdého alkoholu. Parádní čtení, které nenechá čtenáře knihu odložit.

Připravované knižní novinky (30. 11. - 6. 12.)

29.11.2015

Kniha Krv nie je voda v seznamech