Násilí přehled

Násilí
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509848/nasili2SfvlV-dbz-.jpeg 2 11 11

Strhující příběh šílenství, síly krevních pout a lásky v kulisách rozpadající se Evropy. Viktor Juhl je etnický Němec z mnohonárodnostní Bukoviny, který během druhé světové války musí narukovat k jednotkám SS. Potácí se prostorem krvavých zemí — Ukrajiny a Běloruska —, jimiž se fronta několikrát převalila tam a zpátky. Jemu jako by se ale zvěrstva válečného konfliktu vyhýbala. Zmámeně a otupěle bloudí po zajateckých táborech. Jeho cesta připomíná hypnotickou pouť, kde se všechno děje mimoděk, bez vůle a bez svědomí. Jako kdyby všechno prožíval v horečce nebo bizarním snu, což ještě podtrhuje autorův výjimečný, podmanivě expresivní styl. Teprve když se hrdina románu ocitne v sousedství vyhlazovacího tábora v Osvětimi, jeho etické vědomí procitá. Potkává tu svou lásku z rodné Bukoviny, Židovku Saru. A rozhodne se ji zoufalým činem zachránit.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Násilí. Přihlašte se a napište ho.

Lucka890
02.10.2024 5 z 5

Bohatá slovní zásoba, rozsáhlé popisy, pěkný příběh.
Některé pasáže jsou obtížné k pochopení, ale stačí se soustředit na čtení a objevíte nové informace a různá spojení a opakování v životě Viktora.
Čím víc jeho život v knize postupuje, tím lepší je celá kniha. Na konci mi bylo líto, že to končí.
Pokud jste zvyklí číst knihy bezmyšlenkovitě a čtete jednoduché texty, bude pro vás možná tato kniha těžším materiálem.
Kdo má načteno a četl podobné texty, bude nadšený.
Kniha si zaslouží pozornost a rozhodně se nebojte názvu Násilí. Ne vždy vypovídá samotný název o obsahu knihy a může jít jen o myšlenkový proces.

cori
15.04.2024 3 z 5

Viktor z Bukoviny se kvůli matce stává členem SS, po těžkém zranění na Ukrajině se stává dozorcem v Osvětimi, kde potkává svou lásku z dětství. Příběh je volně inspirován osudem Viktora Pesteka (1924-1944). Autor Viktora sleduje v různých situacích, kdy čtenář netuší, kde se tam vzal a co jsou zač osoby, s nimiž je v interakci, což román činí značně nepřehledným. Nějaké vysvětlující a uvádějící pasáže zde nenajdete.

veronika6Y4R
14.11.2023

(SPOILER) Knihu jsem odlozila na 120 stránce. Pro mě velké zklamání, popis knihy slibuje zajímavý pohled z druhé strany, bohužel linka příběhu se neustále ztrácí v přehršel slov popisu úplně všeho :(. Asi jsem čtenář, který má rád jednodušší dějovou linku.

Všechno, co jsme ztratili, Dny rozhodnutí a další knižní novinky (10. týden)

05.03.2023

Tichý pláč, Papírový palác a další knižní novinky (9. týden)

26.02.2023

Kniha Násilí v seznamech