Násilí v partnerských vztazích přehled
Liliane Daligand
Kde začíná násilí v manželství, v partnerském životě? Napadání, ponižování, rány, násilné jednání až usmrcení – s tím vším se lze setkat. Existují příznaky, které by měly varovat? S příběhy svých vztahů se svěřuje postupně devět žen a tři muži pocházející z různých prostředí. Autorka analyzuje, komentuje, uplatňuje své zkušenosti z lékařské a soudní praxe a z psychoterapie. Jedná se vždycky o „příběh lásky a násilí“, kde se opakuje odpouštění, odchody a opětná soužití, samota, psychická destrukce... Dotyčné ženy souhlasily s odhalením utrpení, kterým prošly, aby další ženy mohly podobnému osudu uniknout. A to je také jedním z cílů knihy, tedy pomoci těm, které podléhají násilí ve vztahu, aby našly odvahu a vyhledaly pomoc. Kniha je určena především ženám ohroženým násilím v partnerském vztahu, sociálním pracovníkům, terapeutům, mediátorům, právníkům a soudcům.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Násilí v partnerských vztazích. Přihlašte se a napište ho.
Je neuvěřitelné, co si někteří lidé k druhým lidem, nota bene blízkým lidem, dovolí. A snad ještě neuvěřitelnější je, co si někteří lidé nechají líbit. Jako asi většina mám pocit, že tohle bych já nikdy nedovolila, ale pro všechny z nás platí "nikdy neříkej nikdy". S pokorou tedy beru v knize uvedené příběhy jako možnost pro poučení se z chyb druhých. Autorčiny občasné filosofickoesoterické úvahy, kterými příběhy protkává, mně osobně nevyhovují, ale jinak jde o zajímavé a nenáročné čtení.
Kniha Násilí v partnerských vztazích v seznamech
Úplně nevím, jestli se tato publikace povedla nebo ne. Zřejmě musí být stručná, pokud má cílit především na povzbuzení člověka, který se v takovém patologickém vztahu zrovna nachází. Ale úplně vidím, jak si ji přečtou různé ezobohosexkoučky bez jakékoliv terapeutické průpravy a budou každému tvrdit, že to je to zrcadlení, takže to může vyřešit v sobě a problémy mu ze života zmizí jaksi bez nutnosti sbalit jim kufry... Myslím, že ten dokument, na kterém kniha staví jsem kdysi na střední náhodou viděla v rámci festivalu. Nebo jiný podobný francouzský dokument. Kniha je zajímavá odborným komentářem, který upozorňuje na typické slovni obraty, které když člověk od někoho slyší, měly by mu začít blikat kontrolky.