Natascha Kampusch přehled
Allan Hall , Michael Leidig
Příběh Nataschi Kampusch vstoupí do dějin kriminalistiky i psychologie. Natascha byla unesena, když ji bylo deset let. Celých osm let strávila ve sklepní cele. Pak se jí podařilo uprchnout. Svět spatřil pohlednou, inteligentní a skvěle se vyjadřující ženu.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Natascha Kampusch. Přihlašte se a napište ho.
Před pár dny jsem shlédla film a vzápětí našla při třídění knihovny tuto knížku, mám tedy srovnání. Divila jsem se, proč do role ve filmu obsadili vyzáblou herečku, když Natascha v době únosu nebyla hubenou holčičkou a na záběrech po útěku také nevypadala na podvýživu - až při čtení jsem se dozvěděla, jak hladověla. Na druhou stranu film odhaluje více z psychického týrání (domácím telefonem, tmou) a poodhaluje sexuální stránku jejich soužití, což je v knize opomíjeno.
Přidávám se ke komentářům, že v případě knížky jde o bulvární počin, ačkoliv se snaží o objektivitu, těží různé zdroje, zaměřuje se na širší okolí. Zaujaly mne zejména pasáže s názory psychologů a psychiatrů.
Po přečtení komentářů tady, jsem to vzala z jiné strany. Podívala jsem se nejdřív na film a hned ten den jsem začala číst knížku. Četla se mi dobře, dozvídala jsem se další okolnosti a detaily, které ve filmu nebyly, např. o Nataschině nelehkém dětství již před únosem. Knížka jako doplněk k filmu byla fajn.
Kniha Natascha Kampusch v seznamech
Případ Nataschi K. je sám o sobě hodně zajímavý a děsivý ale kniha mi přišla sešitá horkou jehlou a poskládaná z rozhovorů a článků bez nějakého pokusu o větší hloubku. Taková ta klasická bulvární brožovaná kniha, které se objevují vždy když se stane něco výjimečného. Nedozvíte se tu bohužel asi nic, co by vám neřekl dobrý truecrime dokument na youtube(jmenovitě mohu doporučit např. český kanál Eduard Birke, který má všechny možné případy zpracované opravdu podrobně)