Nauč se to! Jak se s pomocí vědy naučit učit přehled

Nauč se to! Jak se s pomocí vědy naučit učit
https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/343095/bmid_nauc-se-to-jak-se-s-pomoci-vedy-nau-lrf-343095.jpg 4 47 47

Kniha Nauč se to! ukazuje, že mnoho běžných studijních metod a zvyklostí je kontraproduktivních. Podtrhávání a zvýrazňování v textu, opětovné čtení textu, biflování látky nebo mechanické opakování nových dovedností. Uvedené metody vytváří iluzi, že látku ovládáme, ale tato iluze (i domnělé mistrovství) se rychle rozplyne. Komplexnějšího a trvalejšího naučení látky nebo dovednosti docílíme díky sebetestování. Zároveň musíme vnést do učení určité těžkosti: počkat s opětovným studiem látky, až ji trochu pozapomeneme, a proložit učení jedné dovednosti nebo tématu jinými. Autoři vycházejí z moderních výzkumů kognitivní psychologie a nabízejí konkrétní metody, díky nimž se staneme produktivnějšími studenty. V naší schopnosti zvládat složité kognitivní úlohy hraje ústřední úlohu paměť – například pomocí předchozích znalostí vyřešíme problém, se kterým jsme se nikdy nesetkali, nebo provedeme dedukci z již známých faktů. Věda neustále odhaluje nové poznatky, jak se informace do paměti kódují, konsolidují a později z paměti vybavují. A díky těmto poznatkům dnes dokážeme lépe chápat, jak bychom se měli učit. Asi nejpodstatnějším zjištěním je toto: Musíme-li při učení překonávat určité nesnáze, vede to jednak ke komplexnějšímu zvládnutí dané látky a jednak k jejímu lepšímu uchování v paměti. Kniha Nauč se to! promlouvá především ke studentům, učitelům, trenérům a sportovcům, ale bude neobyčejně prospěšná každému, kdo má zájem o své celoživotní vzdělávání a zdokonalování.... celý text

Literatura naučná Osobní rozvoj a styl Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Jan Melvil

Make It Stick: The Science of Successful Learning, 2014

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nauč se to! Jak se s pomocí vědy naučit učit. Přihlašte se a napište ho.

susen9085
12.07.2023 5 z 5

Nemohu si více knihu vynachválit, tohle jsem hledal roky! I přes to, že nejde o můj první a jediný zdroj informací o problematice učení, je kniha velice přínosná. Proto nemohu souhlasit s většinou komentářů.
Knihu doporučuji všem, kdo to s učením (jakýmkoliv) myslí vážně a opravdu něco chtějí umět a vědět dlouhodobě, ne jen do posledního testu.

Ctenaricek4
03.12.2022 3 z 5

Kniha v podstatě nepřináší nic nového, tedy alespoň pro člověka, který se o téma blíže zajímá. Nicméně, jako celek hodnotím pozitivně, a kniha rozhodně bude mít nějaký přínos pro každého, kdo se chce zlepšit v procesu učení.

darango
01.10.2019 1 z 5

pri kupe som si myslel ze ako pre cloveka ktory sa celozivotne musi vzdelavat bude zaujimave dozvediet sa o novych sposoboch ucenia, problem je ze pre mna nic z toho vlastne nieje pouzitelne, prvy krat som sa sklamal v knihe od melvila

Kniha Nauč se to! Jak se s pomocí vědy naučit učit v seznamech

v Mé knihovně38x