Návrat čmeláků přehled
Dave Goulson
O životě, poslání a důležitosti čmeláků. Stejně jako další Goulsonova kniha Divočina v zahradě o přírodním zahradničení, je kniha Návrat čmeláků zásadním čtením pro každého, kdo má zahradu a není mu lhostejná naše planeta. Tato kniha zcela změní váš způsob nahlížení na čmeláky.
Literatura světová Literatura naučná Příroda, zvířata
Vydáno: 2021 , KazdaOriginální název:
A Sting in the Tale
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Návrat čmeláků. Přihlašte se a napište ho.
"Kterak malý kluk od dětství, "bádal" a vytvářil si vlastní vztah k přírodě." Tak bych zhodnotila knihu tohoto autora, která je od prvopočátku takto napsaná. Od knihy jsem čekala něco jiného.
Spousta informací o těchto medvědech hmyzí říše, ale nejen o nich. Podáno snadno přístupnou formou, kde nechybí humor a otevřenost. A jako předchozí čtenářka Fiddis i já hnedle zakoupil směs letniček, abych pro ty huňáče taky trochou přispěl do mlýna.
Knižní novinky (43. týden)
25.10.2021
Kniha Návrat čmeláků v seznamech
2020 | Divočina v zahradě: Inspirace pro přírodní zahradničení |
2021 | Návrat čmeláků |
2022 | Tichá země: Jak odvrátit hmyzí apokalypsu |
V tichu květinových luk se rodí naděje, když se čmeláci vracejí domů.
Návrat čmeláků je osobním příběhem profesora biologie s lehkostí propojeným s až odbornými informacemi nejenom z hmyzí říše.
Velmi osobitý, místy až intimní příběh vypráví, co Goulsona formovalo jako vědce a taky velkého ochránce přírody. Z každé stránky je znát velmi intenzivní zájem o přírodu, a to už od útlého dětství, kdy byl malému chlapci inspirací Gerald Durell, který, jak píše, měl velký vliv na jeho rozhodnutí věnovat se ochraně přírody (mimochodem knížky pana Durella jsem jeden čas pravidelně četla, a i dnes se k němu občas ráda vracím, mám totiž ráda jeho způsob vyprávění a ten jsem teď nacházela i na stránkách téhle knížky).
V domě Goulsonů (podobně jako u Durellů :-) se vždy pohybovali různí /i exotičtí/ mazlíčci, na entomologické vybavení jste tu mohli narazit zcela běžně, zvlášť, když se autorova vášeň pro vše živé postupně vyprofilovala ve vášeň pro hmyz, samozřejmě hlavně pro čmeláky.
Čmeláčí svět autorovi prostě učaroval.
Tihle, skoro roztomilí (teda pokud vás zrovna nekousnou – dost to bolí) hmyzáčci, totiž hrají v ekosystémech poměrně zásadní roli – Goulson vysvětluje, jak přispívají k opylování rostlin, ale taky, jakým výzvám bohužel musí dnes čelit, hlavně v důsledku změn životního prostředí (z velké míry hlavně v důsledku lidské činnosti – hnojení a intenzivní zemědělství vůbec, ztráty květinových luk nejen čmelákům opravdu nesvědčí).
Goulson se ale věnuje i tomu (a to mě hodně zaujalo), jak různé historické události ovlivňovaly a ovlivňují život čmeláků (průmyslová revoluce, industrializace, apod.).
V neposlední řadě nám pak nabízí i praktické rady, jak můžeme i my, každý z nás, pomoci těmto malým a hodně důležitým opylovačům našich zahrádek.
A tak vysaďte květiny! … jetel, kopretiny, zvonky, a další luční kvítí … v trávníku to není plevel!
Tvořte! … čmeláčí hnízda naplněná suchou trávou a mechem v klidných zákoutích vaší zahrady, poskytující úkryt, … hledejte místa, kde bude teplo a v blízkosti luční kvítí (nebo bylinkový záhon, na kterém to bude vonět tymiánem, levandulí, šalvějí, …