Agent-chodec přehled
Vojtěch Mašek , Ondřej Kavalír
Návrat Krále Šumavy série
Druhý díl komiksové trilogie na motivy románového bestselleru Davida Jana Žáka Návrat Krále Šumavy zachycuje přerod bývalého pohraničníka Josefa Hasila v legendárního Krále Šumavy. Po útěku z pracovního lágru přichází do válkou rozvráceného Bavorska mezi uprchlíky z komunistického Československa. Brzy se dostane do hledáčku tajných služeb na obou stranách Železné opony – americké kontrarozvědky i československé Státní bezpečnosti. Právě z jejích řad vzejde Hasilův úhlavní protivník, kapitán Fišer. Začíná nebezpečná hra o život, nelítostný souboj psance a muže zákona, v němž občas není jasné, na které straně kdo skutečně stojí. Napínavý děj se odehrává mezi divokým pohraničím a pražským ústředím StB, je protkaný intrikami a nečekanými zvraty v houstnoucí atmosféře studené války. Inspirováno skutečnými událostmi.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Agent-chodec. Přihlašte se a napište ho.
Akčnější než první díl, nicméně zůstal problém s tím, že člověk často nevěděl o jakou situaci a postavy se jedná. Některé pasáže velmi zdlouhavé.
Líbilo se mi více než první díl. Děj byl plynulejší a akčnější, k tomu celkem dobře budované napětí. Šrouby v republice se utahují a StB je čím dál více na koni. Je dobré si připomínat tyto časy i v dnešní době. Černobílá kresba mi k tomuto vyprávění přijde příhodná. Těším se na závěrečný díl.
Návrat krále Šumavy 3: Opona se zatahuje
18.12.2020
Knižní novinky (49. týden)
01.12.2019
Kniha Agent-chodec v seznamech
špionáž Státní bezpečnost (StB) zpravodajské služby, rozvědka studená válka poválečná doba pohraničí vojenská kontrarozvědka
Mašek v tomhle díle opravdu zaválel. Napětí by se dalo krájet a jednotlivé příběhové linie se rozbíhají a spojují v napínavý celek. Jedinou drobnou vadou na kráse je fakt, že Osohova kresba je výrazně schematičtější. Mnozí si u prvního dílu stěžovali na ztrátu orientace v postavách a nepřehlednost děje. Považuju to za lazy reading. Osoha čtenáře nutí číst pozorně, interpretovat detaily a hraje si výborně i s rozvržením panelů, kde nabývá významu i šířka škarpy. To sice platí i pro druhý díl, ale zároveň je znát, že je linka mnohem jednodušší, pozadí méně prokreslené a výtvarný celek tím mírně trpí. Přičítám to trochu objemu druhého dílu, ale stejně je to škoda.