Návrat ku přírodě přehled
Jan Svatopluk Procházka
Vztah člověka a přírody je zde chápáno jako sourodý celek v přírodě, kniha popisuje návrhy na zřízení přírodních rezervací.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Návrat ku přírodě. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Návrat ku přírodě v seznamech
1924 | O květinách a zahradnictví v Japonsku |
1926 | Ochrana přírody a přírodních památek, díl I. |
1927 | Ochrana přírody a přírodních památek, díl II. |
1923 | Návrat ku přírodě |
1924 | Člověk nepřítel |
Přírodní rezervace jako místo ochrany a péče o jednotlivé druhy se začaly budovat zejména 19. století ve Spojených státech i v Německé říši a posléze i u nás. Autor popisuje proč vedlo Američany k tomuto zřízení. Při kolonizaci Nového kontinentu, začaly budovat, stavět příbytky, železnici, vybíjet bizony, zatlačovat Indiány do rezervací, těžit zlato, stříbro a ostatní drahé kameny, příp. ropu. Po dvou-tří staletí si uvědomili, že toho co je vzácné, se stále zmenšuje, proto vznikl národní přírodní pak Yelonston, Yesemitský a mnohé další. Pěknou ukázkou nám může být mapa parku nebo fotografie strážníka na koni, který hlídá místo. Metody ochrany ve státech vztahuje k našim podmínkám, i zde je potřeba zavést podobné metody, odlišující se na jiné geografické poměry. Je důležité také vštěpit lidem lásku a péči k přírody, Američané už pochopili pro střežit své přírodní památky, u nás je potřeba toto učit.