Návrat z nicoty přehled

Návrat z nicoty https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/306326/bmid_navrat-z-nicoty-4ER-306326.jpg 4 180 180

Strhující vítězství chlapce, jenž se stal vězněm vlastního těla Deset let žil ve vegetativním stavu a jen on sám věděl, že je při plném vědomí. Nyní vypráví svůj neuvěřitelný, úžasný a zároveň otřesný příběh, který se stal světovým bestsellerem. V lednu roku 1988 se jihoafrický školák Martin Pistorius vrátil domů z vyučování a stěžoval si na bolest v krku. Nikdy potom se už do školy nevrátil. Během roku dosud naprosto zdravý chlapec degeneroval – kompletně ochrnul, přestal komunikovat i vnímat. Do čtrnáctých narozenin z něj byla jen prázdná schránka. Nepředstavitelných deset let poté strávil při plném vědomí, ale uvězněný v těle, které mu znemožňovalo dát cokoli najevo. Chápal a prožíval všechno, co se kolem něj a s ním dělo, jenže byl úplně bezmocný, pokud šlo o komunikaci. Návrat z nicoty je příběh, který napsal sám Martin poté, kdy se s pomocí moderních komunikačních metod vrátil zpět do života. S naprostou upřímností a otevřeností líčí vše, co prožíval jako jasně myslící bytost, o níž se ostatní domnívali, že jen přežívá ve vegetativním stadiu. Od perverzního a krutého chování některých takzvaných pečovatelů, hřešících na jeho bezmocnost, přes obětavost a soucit dalších až po nezdolné odhodlání těch, kteří věřili, že v jeho pohledu vidí záblesky inteligence.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: , Práh
Originální název:

Ghost Boy , 2011


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Návrat z nicoty. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (58)

uzivatel1190
16.05.2024 5 z 5

Hodně silný příběh, navíc psaný velmi svižným a čtivým stylem, doporučuji.

Hradčiatko
28.04.2024 5 z 5

Tu sa nedá nebyť osobná a neodvolať sa na vlastný koment k Než som ťa poznala a Hvězdy nám nepřály, keď som videla tú obálku, musela som knihu mať - dívala som sa do tváre môjho Willa, môjho Augusta a Martina, ktorý sa vrátil ku mne z nicoty a jeho cesta je síce zdanlivo omnoho jednoduchšia, ale úskalia duša nemožno merať slovami. Ponorila som sa a uvedomovala si a rezonuje to vo mne, čím všetkým si obaja museli a musia prechádzať, kričať bez slov, komunikovať milimetrami zreníc, sledovať pohyb slnečných lúčov v chvení prachových častíc. Myslím, že túto tvár mi nik nevymaže z pamäti a srdca, aj keď na obálke nie je hlavný hrdina, ani knižný, ani ten môj, ale tá podoba, tá línia mlčiacich pier... to nejde zabudnúť.


Zuzi_cte
19.01.2024 5 z 5

Sakra...jeste nez jsem zacala cist tak mi bylo jasne, ze to je presne ten typ knizky, ktery me rozplace a budu smutna. A tak to bylo. Martinova neuveritelna sila a cesta vratit se do zivota je uzasna, plna nadeje a ma stastny konec. Fotky v knizce jsou prijemnym bonusem.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Návrat z nicoty v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených248x
ve Čtenářské výzvě41x
v Doporučených24x
v Knihotéce138x
v Chystám se číst191x
v Chci si koupit46x
v dalších seznamech3x