Návrat z vánočních prázdnin přehled
Hana Pražáková
Hrdinkou románu je dospívající třináctiletá dívka z malého města, která má zrakovou vadu a vedle problematiky citových zmatků se sžívá s novým prostředím internátní školy pro slabozraké ve velkém městě.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Návrat z vánočních prázdnin. Přihlašte se a napište ho.
Příjemné, nenáročné čtení. Kniha o vztazích, komunikaci, o tom, jak k některým lidem přistupujeme s jistými předsudky a vlastními očekáváními, aniž bychom se zeptali, jak na věc pohlíží oni.
Tahle knížečka na mě vykoukla v knihobudce, nejprve jsme prolistovala a doma jsem přečetla na jeden zátah. Autorka vypráví o dívce která je slabozraká a rodiče jí odloží k tetě která pracuje v rozhlase, následně do jejího pokojíčku nastěhují protivnou našpulenou sestřenici. Dívka také musí bydlet na internátě se stejně postiženými spolužáky , musí se vyrovnat se spoustou životních překážek které nakonec hravě zvládne.
355 knižních tipů na téma prázdnin
04.07.2022
Kniha Návrat z vánočních prázdnin v seznamech
rodina první láska pro dívky kamarádi
1987 | Hořící kámen |
1985 | Maruška a mláďátka a jiné příběhy ze života |
2016 | Divné dny: Láska v pěti novelách |
1980 | Případ Petr |
1976 | Výsostné území |
Knihu mi půjčil přítel, který mohl být Tamařiným spolužákem na škole pro zrakově postižené děti na Veveří. Dnes sídlí v domě naproti Slovákovy ulice křesťanský internát a škola se přestěhovala do Pisárek. Již od dob studií jsem v kontaktu s komunitou zrakově postižených. Z dětí a puberťáků, kteří pobývali třeba již od mateřské školy na internátech, museli se naučit brzy žít bez rodiny/zažít i nepěkné věci v integraci mezi zdravými dětmi, vyrovnat se se svým handicapem a prosadit se v majoritní, vizuálně zaměřené společnosti, se stali dospělí se zaměstnáním a rodinami. Proto vím, že by se toto zajímavé téma dalo uchopit mnohem niterněji a osobněji. Autorce nelze upřít originalitu námětu, ale jde velice po povrchu, náměty nerozpracovává a samotné vyprávění "o hrdince" je odosobněné. Zvolila bych raději "ich formu" a nechala promluvit Tamaru či Ivu napřímo... Mrzí mě také neuzavřená dějová linka tajemné sestřenice Elišky.