Návštěva staré dámy přehled

Návštěva staré dámy
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/54468/mid_navsteva-stare-damy-CKG-54468.jpg 4 268 268

Děj této divadelní hry se odehrává v malém městečku Güllen, kam po dvaceti letech přijíždí Klára, dříve obyvatelka města a nyní milionářka. Městečko je chudé, ale pro Kláru Zachnassian je tu největší poklad jejího života – Alfred Ill, její osudová láska z mládí. Alfred Ill se před 20 lety oženil s jinou dívkou kvůli penězům a Kláru nechal docela samotnou. Ona se později vdala za milionáře a stala se zámožnou paní. Procestovala celý svět, poznala nejmocnější lidi, ale pořád jí trápila vzpomínka na Alfreda. Proto se do Güllen vrátila, aby se mu pomstila. Nabídla městečku jednu miliardu s podmínkou, že někdo zabije Alfreda Illa. Všichni byli nejprve samozřejmě proti, přeci nezabijí tak dobrého souseda! Ale názor obyvatel městečka se pomalu měnil, až jednoho dne Alfred skutečně zmizel.... celý text

Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: , Divadlo F.X. Šaldy

Der Besuch der alten Dame, 1956

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Návštěva staré dámy. Přihlašte se a napište ho.

knihomolmoravy
25.04.2024 5 z 5

Tato kniha je něco jiného oproti ostatním. Slouží jako varování před korupcí, alespoň tak jsem to pochopil.
Lze vidět mnoho vývoje postav, což dodává šťávu. Je krátká a velmi čtivá. To zní dělá dobrou volbu k maturitě.

zamilov.do.knih
10.03.2024 3 z 5

tohle drama v maturitní četbě nemáme, ale když jsme se o dürrenmattovi učili, tak mě zaujala jedna replika, kterou nám profesor odříkal. "svět ze mě udělal děvku a já z něj udělám bordel." tohle jsem si prostě musela přečíst.
bohužel jsem měla asi moc velká očekávání a nakonec mě příběh zas tak moc nebavil, i když teda námět a motiv kolektivní viny považuju za originální a povedeně zpracovaný. jen jsem možná čekala větší spád děje nebo trochu víc cool hlášek staré dámy nebo nevím, prostě mi tam něco chybělo.

Kara28
20.01.2024 5 z 5

Asi nejlepší drama, co jsem zatím přečetla. Vybrala jsem si ji díky vyprávění češtinářky a tím, že ji mám v maturitní četbě a nezklamala. Srozumitelná, děj plyne, zbytečně se nenatahuje a končí, alespoň pro mě, překvapivě.

Kniha Návštěva staré dámy v seznamech