Navždy první - příběhy legendárních československých horolezců přehled
Martin Krejsa
Unikátní portréty nejvýznamnějších československých horolezců na jejich dlouhé cestě k prvním himálajským výstupům. Kniha zachycuje historii československého horolezectví v období od druhé světové války po první výpravy našich horolezců do nejvyšších hor v sedmdesátých letech minulého století prostřednictvím vyprávění legendárních českých a slovenských horolezců. Jedná se o unikátní autorizovaný soubor portrétů historicky významných postav československého horolezectví, které obsahují horolezecký životopis, rozhovor a výčet nejvýznačnějších výstupů. Nechybí horolezecký slovníček, přehled zásadních výprav a množství dalších doprovodných materiálů. Kniha vychází s úvodním slovem Máry Holečka, fotografiemi Viléma Heckela, Bohumila Svatoše, Josefa Kývaly, Petra Piechowicze a dalších.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Navždy první - příběhy legendárních československých horolezců. Přihlašte se a napište ho.
tak..trvalo to dlouho, protože knihu nelze číst na jeden zátah. Koupila jsem si ji na akci - besedě spojené s jejím vydáním, kde byla účastná většina žijících legend, o kterých pojednává. Takže jsem si ji pěkně nechala podepsat pány a jednou dámou - paní Dinou. A také autorem a Márou Holečkem ;)
no a pak jsem ji rozečetla, abych ji doslova na pár let položila bokem...a teď dozrál čas a já s ní strávila několik pěkných večerů a chvilek, kdy jsem se těšila na další a další dobrodružství. Kouzelné je, že většina v té době lezla ty samé cesty, účastnila se stejných výprav. Takže máte v podstatě spoustu různých pohledů na jednu událost... Většina medailonků a životích příběhů je ale i protkaná tragickými událostmi - není tam snad nikdo, komu by se nezabil spolulezec, kamarád, kdo by nebyl účasten nějaké tragédie či záchranné akce v horách. Hory krásné, ale nebezpečné a kruté můžou být.
Samozřejmě musím ještě zmínit nádhernou fotodokumentaci, kde velká většina fotek pochází z archivu Viléma Heckela. Černobílá poezie.
Co dodat ? snad jen, že se těším na další pokračování - doufám že Martin Krejsa splní slib a budeme pokračovat v lezecké historii i nadále...
V knize toho bylo tolik, že těžko něco vypíchnout...Velmi se mi líbila i struktura kapitol, psaná formou sdělení i rozhovorů. Uvedena nějakým citátem, či mottem daného horolezce. Na konci knihy nechybí slovníček lezeckých pojmů a ozřejmení klasifickace jedotlivých cest. Také kapitola věnovaná fotodokumentaci výprav, kde jsou hromadné fotky účastníků.
A nejvíc mě zaujala hláška Honzy Červinky (který je tak autorem mnoha fotek a kterého mám taky podepsaného :) ) "starý horolezec - dobrý horolezec". Vřele doporučuji a hodnotím 5+ !
A tím bych mé sdělení ukončila. Howgh !!
Kniha se mi velmi líbila autora znám osobně velmi příjemný člověk, který vynikl ve více oborech
Knižní novinky (2. týden)
03.01.2019
Kniha Navždy první - příběhy legendárních československých horolezců v seznamech
horolezectví životopisy, biografie paměti, memoáry Himálaje hory a pohoří horolezci lezectví, lezení, skálolezectví K2 (osmitisícovka)
Velmi rozsáhlá kniha,má skoro 700 stran, myslela jsem,že budu přeskakovat, ale kniha byla velmi čtivá se spoustou fotografií, silné životní příběhy horolezců a různé pohledy na jednotlivé události z minulé doby.