Nazí a mrtví přehled
Norman Mailer
Autor, příslušník válečné generace, podává na základě osobních prožitků strhující obraz války v Tichomoří. Líčí invazi amerických jednotek na ostrovy Anopopei a boj za jeho vyčištění od Japonců, hlavně se však zaměřuje na charakterizaci amerických vojáků a velitelů, zachycení jejich životních osudů, pohnutek a názorů. Román uvádí čtenáře do samého středu amerického života s jeho sociálními rozpory, honbou za úspěchem a mravní bídou. Sugestivně je vylíčen i americký vojenský systém založený na brutálně vymáhané poslušnosti podřízených a demoralizující účinky válčení.... celý text
Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: 1957 , SNKLHU - Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a uměníOriginální název:
The Naked and the Dead, 1948
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nazí a mrtví. Přihlašte se a napište ho.
![KapitánSmrt KapitánSmrt](https://www.databazeknih.cz/img/users/29_/290240/m_kapitansmrt-pQ5.jpg?v=1573222832)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Hodně sugestivní a vlastně nepříjemná kniha, která se pokouší válku ukazovat bez příkras, se vší tou hrůzou a děsem. Dílem toho dosahuje propracovanými a nejednoznačnými charaktery, kdy má každý své silné, ale hlavně slabé stránky. Někdo je násilník, někdo alkoholik, lhář či rasista. Jedno ale mají společné, mají strach, zápasí jak s Japonci, tak s vlastními démony a s nejistotami. Nejpůsobivější ale je to, čím vším nechá autor své postavy projít. Jakými hrůzami, nástrahami a utrpením. To je mnohdy až extrém. Výborná protiválečná kniha.
![Desátá_reklamní Desátá_reklamní](https://www.databazeknih.cz/img/users/47_/477221/m_desata-reklamni.jpg?v=1716902274)
Odpad..
Přemíra násilí, chlastu a nenávisti.
Zřejmá nenávist vůči ženám a odlišným lidem z jiných kultur..
Poplatné své době a protiválečné atmosféře. Odporuje morálním zásadám armády USA a zkušenostem spisovatele...
U nás poprvé vychází v roce 1957!
Jak zní asi originální text spisovatele a jak věrný je překlad syna Alfonse Muchy?
Jeden z prvních překladů po propuštění od černých baronů a podepsání spolupráce s STB..
Rozečtené a nedočtené!
Dočtu dříve, než jí pošlu do veřejné knihovničky?
Kniha Nazí a mrtví v seznamech
v Mé knihovně | 368x |
druhá světová válka (1939–1945) prvotina zfilmováno ostrovy americká literatura válka v Tichomoří americká armádaAutorovy další knížky
1986 | ![]() |
1992 | ![]() |
1990 | ![]() |
2005 | ![]() |
2010 | ![]() |
Výtečné podobenství o válce. Válečný konflikt totiž nevyhrávají generálové ani důstojníci, ale pěšáci. Stejně jako ve školství. Hemingway se o této próze vyjádřil jako o "průjemu psacího stroje", nepochybně však ze závisti na mladého prozaika, který se na rozdíl od něj zúčastnil největšího konfliktu v dějinách.