Ne každý vrah je zrůda přehled
Josef Lottes , Ivo Michalík
Josef Lottes platí za naprostou legendu české kriminalistiky. Tu nejzávažnější trestnou činnost potíral neuvěřitelných 44 let, více než patnáct let z pozice šéfa pražské mordparty. V závěru své kariéry působil na Národní centrále proti organizovanému zločinu a stál za vznikem útvaru Tempus, který se zabývá nevyřešenými případy z minulosti. Ve spolupráci s bývalým šéfredaktorem magazínu o zločinu Krimi Revue Ivem Michalíkem se ale zaměřili výhradně na případy z bývalého Československa. Knižní rozhovor prokládaný Lottesovým detailním líčením některých konkrétních případů se vrací ke známé vraždě v pivnici U Dvou koček, zabijákovi, který se mstil za domnělé příkoří ze strany představitelů tehdejší justice, nebo osudu dost možná největšího podvodníka naší historie. Vyprávění opřené o studium vyšetřovacích spisů, ale především o Lottesovy bohaté životní i profesní zkušenosti nahlíží boj se zločinem trochu jiným způsobem, než je pro žánr true crime obvyklé. Zaujme tak i čtenáře, kteří si myslí, že už je nedokáže ničím překvapit.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ne každý vrah je zrůda. Přihlašte se a napište ho.
Poutavý pohled na některé ze zločinů, které se odehrály v bývalém Československu. Dva autoři – emeritní vyšetřovatel a novinář – spojili své odborné zkušenosti, aby čtenářům poskytli nejen detailní analýzu zločinů, ale i náhled do pracovního procesu a mentality těch, kdo se podíleli na jejich řešení.
Osobně mě moc baví, že každý případ je doplněn i osobními zážitky vyšetřovatele, což dodává knize autentický a lidský rozměr. Gratuluju, pánové, jen tak dál. Těším se na druhý díl!
Měla jsem tu čest si knihu zakoupit přímo na jejím křtu a vyslechnout si u toho oba autory a dva kmotry. Byla to opravdu zajímavá akce, na které se hovořilo nejen o knize a jejím vzniku, ale i o několika dalších případech, které se do knihy nedostaly.
Samotnou knihu jsem začala číst hned po návratu domů a spát jsem šla až ve chvíli, kdy jsem ji dočetla. Je to poutavě napsané, a to především formou vyprávění, které je doplňováno úryvky z dokumentace a dovršené několika dotazy ve formě psaného rozhovoru.
Z některých případů mi běhal mráz po zádech a u jiných mi bylo též do breku. Následný spánek byl přerušován děsivými sny, ale to za chvíli přešlo. I tak se brzy pustím do podobné literatury, nenechám se odradit.
Ti, co byli prokleti, Mělký hrob a další knižní novinky (46. týden)
10.11.2024
Kniha Ne každý vrah je zrůda v seznamech
v Mé knihovně | 33x |
Knížka byla zajímavá tím, že byla prokládaná rozhovory a doplňujícími otázkami vyšetřujících. Jejich pohled na případ vnesl nové světlo.