Ne vrah, zavražděný je vinen (4 povídky) přehled
Franz Werfel
4 povídky F. Werfela: Ne vrah, zavražděný je vinen, Maloměšťákova smrt, Tajemství jednoho člověka a Bledě modré ženské písmo. Nejvýraznější povídkou však je první zmíněná, podle níž je tento soubor pojmenován. Hlavní postavou je Karel Dušek, syn významného vojenského hodnostáře, z něhož se rovněž stane důstojník, který ale vojančinu zduše nenávidí. Novela vynesla Werfelovi slávu a nabyla téměř symbolického významu pro téma generačního konfliktu.... celý text
Literatura světová Povídky
Vydáno: 2001 , Levné knihyOriginální název:
Nicht der Mörder, der Ermordete ist schuldig, 1920
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ne vrah, zavražděný je vinen (4 povídky). Přihlašte se a napište ho.
Werfel v této knize dokazuje, jak skvělý je vypravěč. Výborné květnaté popisy míst a popisy lidí zevnitř i zvenku, kterým dnes již zastaralý jazyk dodává zvláštní kouzlo. Autor vám představí nějakou postavu a úsporně, leč výstižně vám shrne její život, takže ihned chápete, proč ji máme teď zrovna v této situaci a s těmito myšlenkami.
Werfel je můj nedávný objev a spolu s Jaroslavem Havlíčkem či Václavem Řezáčem zaujal čestné místo mezi méně známými českými autory (i když u něj to "český" je ve velkých uvozovkách).
Kafkův současník mě velmi mile překvapil. Dát si tu práci a zvyknout si na prvních pár stránkách na trochu zastaralý jazyk se rozhodně vyplatilo. Vyjadřování sice není současné, ale síla toho, jak umí zachytit charakter a myšlenkove pochody a povahu a pohnutky svých postav, je mocná a zaryje se vám pod kůži. S hrůzným pobavením pak sledujete, že doba se mění, ale lidé jsou pořád stejní. A co víc - možná se v některé ne zrovna ideální postavě poznáte, přímo nebo aspoň mezi řádky.
„Obloha je modrá. Povětřím se prohánějí vlaštovky; noční motýli se nesou ke světlu. To jsou mé pravdy a kdo je pozná, ten přece musí padnout na zem láskou, která nemá cíl.“
Kniha Ne vrah, zavražděný je vinen (4 povídky) v seznamech
Část díla