Nebe, peklo, zem: Příběh první letušky ČSA Máji Staré a lidí kolem létání na pozadí historických událostí přehled
Miroslav Jindra
Životní příběh první letušky Marie Staré je natolik mnohovrstevnatý, že více než o její vlastní cestě za splněným snem vypovídá cosi o charakteru člověka. Do té doby neznámému, exotickému povolání, které brala jako poslání, dala vlastní obsah. Stala se svědkem nebezpečných i dobrodružných situací. Její život byl vykoupen smrtí kolegyně, která zahynula při leteckém neštěstí v letadle, ve kterém původně měla letět ona. Ani za dramatických okolností okupace a války nedokázala stát stranou. Bojovnice rodem se účastnila odboje a zaplatila za to třemi roky v německých vězeních. Ani poválečný návrat k létání už ale starý sen neoživil. Stíny vlastní komplikované minulosti a komunistický převrat v únoru 1948 ji přinutily emigrovat. Byla cesta za svobodou a nový život v emigraci jejím snem posledním?... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nebe, peklo, zem: Příběh první letušky ČSA Máji Staré a lidí kolem létání na pozadí historických událostí. Přihlašte se a napište ho.
Nebe, peklo, zem potěší asi hlavně všechny fanoušky létání a ty, kdo se zajímají o osudy lidí kolem letadel v dobách 2. sv. války a 50. let. Když jsem knihu začala číst, vytanuly mi na mysli různé televizní dokumenty, možná se dá říct, že je vystavěna podobným způsobem. Mozaika různých příběhů, zajímavostí, dat a milníků československého letectví soustředěná kolem osudů jedné z prvních českých letušek. Úplně si umím představit filmové záběry a fotografie z dané doby doplněné texty čtenými z knihy. A možná by jí taková forma i slušela líp. Každopádně je znát, že autor tématu věnoval spoustu svého času a energie. I když si možná občas neuvědomí, že některá jména apod. čtenář nemá tak jako on vtištěná v paměti. Až na tyto nedotaženosti (které by ostatně měla vychytat spíš redakce) jde ale o vcelku čtivou knihu i pro ty, kterým není létání celoživotní vášní, ale spíš jen dnes už zcela běžným způsobem přepravy.
70 %
Kniha Nebe, peklo, zem: Příběh první letušky ČSA Máji Staré a lidí kolem létání na pozadí historických událostí v seznamech
2003 | Literatura pro 3. ročník SOŠ |
2013 | Nebe, peklo, zem: Příběh první letušky ČSA Máji Staré a lidí kolem létání na pozadí historických událostí |
Souhlasím s martinidd. Kniha nabízí široký pohled na vznik letectví a politické dění v Českoslovesnku za válečného období.
Letušky to měly v té době asi úplně jiné než dnes. Ano, začínající obor a s tím vše nové..
Příběh M. Staré je velmi zajímavý.