Nebe plné draků přehled

Nebe plné draků
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/547556/bmid_nebe-plne-draku.jpg 5 3 3

Větrem vymetené modré nebe nad Pásmem Gazy je plné kontrastů. Je plné válečných strojů, nepřetržitě je možné slyšet některý z mnoha typů dronů. Ze země hluboko pod nimi ale vedou od drobných rukou tenké šňůry do vzduchu k barevným drakům, k symbolům dětství, nevinné radosti a volnosti. Tihle draci jsou z mikrotenových sáčků a igelitových fólií všech barev a každý den přibývají noví. Paní z banky, jejíž systém autorovi kvůli přihlášení z Pásma Gazy zablokoval přístup k účtu, se po návratu omluvila se slovy, že doufá, že kvůli tomu neměl na dovolené v Gaze potíže. To vypovídá o všeobecné informovanosti o lokalitě mnohé. Vlastní zkušenost ale hlasitě protestuje: "Žádná romantická dovolená to přeci nebyla!" V zájmu objektivity je ale nutné doplnit, že někdy to romantické bylo. Bez ohledu na probíhající válku totiž v Pásmu Gazy každý večer do moře naprosto přirozeně zapadá slunce. Byly chvíle a dny, kdy jsme nechtěli být nikde jinde na světě. Zároveň jsme ve stejném okamžiku cítili, že potřebujeme domů.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nebe plné draků. Přihlašte se a napište ho.

bookworm73
29.12.2024 5 z 5

Superhrdinové humanity a soucitu

Dočetl jsem právě knížku Stanislava Havlíčka, je to jeden ze superhrdinů za které považuji všechny Lékaře bez hranic.

Bouře v srdci, kterou vzbudila v únoru tohoto roku čísla dětských obětí v Gaze, symbolická není, neboť se od té doby snažím najít srozumitelná slova pro to, že i něco tak strašně nespravedlivého a hloupého, jako je válka, musí mít pravidla. Ne pro naši přehlednost, bychom byli s to, snáz vést své půtky, kdo je víc v právu dělat větší hrůzu, ale proto, aby se lidem, kteří válkou trpí nejvíc (zpravidla ti, kteří za ni mohou nejmíň), dostalo alespoň nějakého bezpečí, péče a pomoci. Pro taková slova ale nemůže být člověk jen vzdáleným pozorovatelem, teoretikem spravedlnosti. Pravda se vždy musí alespoň trochu zažít, aby byla uvěřitelná. Je-li navíc z principu nestranná a motivovaná tím nejčistším možným, touhou pomoci, pak se stává světlem vysvětlujícím prostor setmělý ideologickou diskuzí a vášněmi dost často stavěnými vysoko nad samotnou podstatu věci - humanitu.

Stanislav Havlíček ve své knize Nebe plné draků velmi věcně popisuje život v Gaze z pohledu lékárníka, který je za svou kariéru Lékaře bez hranic zvyklý na ledacos. A právě ta zkušenost a věrnost nestrannosti, kdy zkrátka a dobře jste na misi a děláte všechno pro to, abyste pomohli, není čas na soudy, stáváte se součástí světa, jemuž pomáháte přežít, cítíte jeho bolest a potřeby, sílu, křehkost, utrpení a touhu alespoň po malém štěstí, třeba kýblu čisté vody; právě to je ta nejlepší forma zpravodajství.

Děkuji Vám Stanislave a všem Vašim kolegům, Vaše odhodlání a altruismus kéž jsou inspirací celému světu bez hranic! Nikdy mi nešlo o nic jiného, než upozornit na to, co popisuje tato kniha. Udělat maximum pro to, aby civilní oběti a především děti, nebyly nejpočetnějším cílem válečného tažení. Aby nedocházelo k dehumanizaci a rychlým soudům na základě politických a ekonomických zájmů, na základě rasismu, xenofobie, či antisemitismu.

Lidská práva platí pro všechny a soucit nemá hranice.

Tomáš Klus, 25. listopadu 2024

Vantili
13.11.2024 5 z 5

Kéž by tahle kniha, stejně jako někteří z draků, doletěla dost vysoko a daleko. Dost na to, aby její svědectví došlo k těm, kteří mají moc změnit svět.
Ale i když tu moc nemáte, přečtěte si ji. Je v ní ukrytý hluboký prožitek ne jednoho, ale mnoha velkých lidských srdcí.
Třeba pak taky budete mít, alespoň chvíli, hlavu i duši plnou draků. Možná nakonec nezměníte svět, ale svůj pohled na něj.

Zákon krále Aurory, Jedno temné okno a další knižní novinky (45. týden)

04.11.2024

Kniha Nebe plné draků v seznamech

v Mé knihovně1x