Nebezpečná mělčina - Jak internet mění náš mozek přehled

Nebezpečná mělčina - Jak internet mění náš mozek https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/333260/bmid_nebezpecna-melcina-jak-internet-men-b4Y-333260.jpg 4 24 24

Titul Nebezpečná mělčina se stal bestsellerem a v roce 2011 se dostal mezi finalisty na Pullitzerovu cenu v kategorii Literatury faktu. Carr názorně ukazuje, jak nové technologie mění způsob lidského myšlení a jednání. Uznává, že internet přinesl celou řadu pozitivních aspektů, ale vybral si nemilosrdnou daň v podobě poskytování roztříštěných informací, neschopnosti vnímat kontext, rozumět obsahu, soustředit se či informace hlouběji zpracovávat. Ke změně nedochází pouze na mentální úrovni, ale bohužel i v samotné struktuře lidského mozku. Historicko- vědecké důkazy prokazují, že změna struktury mozku je reakcí na zkušenosti. Technologie, které používáme dnes k hledání, ukládání a sdílení informací nás však od tohoto přirozeného vývoje odklánějí. Oproti tištěné knize, která vybízí ke koncentraci a hlubokému zamyšlení, umožňuje internet rychlé a roztěkané vyhledávání informací z mnoha zdrojů. Díky němu jsme rychlí a výkonní, máme optimalizovanou výrobu a spotřebu, texty dokážeme zběžně prolétnout a vytáhnout z nich jen potřebné informace, ale ztrácíme schopnost koncentrace, rozjímání a reflexe.... celý text

Literatura faktu PC literatura Sociologie, společnost
Vydáno: , Dauphin
Originální název:

The Shallows: What the Internet Is Doing to Our Brains , 2010


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nebezpečná mělčina - Jak internet mění náš mozek. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

BabaJaga11
04.06.2023 5 z 5

Od knihy jsem možná čekala něco trochu jiného, ale nakonec se mi mnohem líp líbila právě tak, jak je napsaná. Autor začíná zeširoka, o tom, jak souvisí technologický pokrok se strukturou našeho mozku. Tak, jako lidský mozek vymýšlí všechny vymoženosti, písmem a písemnostmi počínaje a smartphonem a sociálními sítěmi konče, tak tyto vynálezy lidského umu postupně zanechávají otisk v našem mozku. Je to dobře, anebo špatně? Na tuto otázku se autor snaží odpovědět. Píše o věcech, které s tématem zdánlivě nesouvisí, ale nakonec to do sebe pěkně zapadne. Hlavně ale nechá čtenáře přemýšlet jak to vidí on? S kým z citovaných odborníků bude souhlasit?

Asi tušíte, že autor nebezpečí spojená s prudkým rozvojem IT technologií v posledních letech vnímá jako vážná, jinak by o tom žádnou knihu nenapsal. Přesto není striktně proti, sám přiznává, že moderní technologie používá. Myslím, že určitá umírněnost a absence extrémistických vyjádření dělá z této knížky četbu vhodnou pro široký okruh čtenářů, kteří nad tématem nechtějí mávnout rukou a nebojí se něco si o něm přečíst. Určitě by mezi nimi měli být učitelé, rodiče dětí i šéfové firem, kteří si myslí, že jejich zaměstnanci by měli být neustále dostupní online.

Tato knížka je tak důležitá, že na rozdíl od mnoha jiných dostane trvalé místo v mojí knihovně, dokonce jsem si v ní mnoho stránek i pozakládala lepícími papírky :-).

Tlumič
06.04.2021

V originále je to docela pěkná kniha. Český překlad z dílny nakladatelství Dauphin to ovšem všechno pokazil. Na úsilí autora hodil velký bobek a zprznil češtinu i myšlenky v knize obsažené. V tomto překladu proto doporučuji nečíst.


Mimir
17.07.2018 3 z 5

Koreláciu obsahu s názvom knihy začíname objavovať až od 161 strany, kde si autor konečne pokladá pred seba otázku z titulnej strany. Dovtedy je to viac menej koláž citácií prevažne z knihy od N. Doidgeho, Váš mozek sa dokáže změnit a historický kontext zrodenia knihy ako takej. Kniha je vskutku presýtená štúdiami z oblasti psychológie, neurovied a biológie mozgu, čo ma nabáda vidieť jej význam hlavne pri písaní diplomoviek, dizertácií či rigoróznych prác, kde môže byť skutočne užitočným zborníkom teoretických zdrojov. Skutočný záujem vo mne vyvolala len predposledná kapitola o Pamäti a experimentoch Erica Kandela s nervovou sústavou aplázie, vďaka ktorým dokázal odhaliť tajomstvo krátkodobej a dlhodobej pamäte z fyziologického hľadiska.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Nebezpečná mělčina - Jak internet mění náš mozek v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených29x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených2x
v Knihotéce14x
v Chystám se číst69x
v Chci si koupit23x
v dalších seznamech4x

Štítky knihy

internet vzdělanost poruchy chování mozek poruchy pozornosti, ADD, ADHD transformace společnosti transformace vědomí

Autorovy další knížky

Nicholas Carr
americká, 1959
2017  83%Nebezpečná mělčina - Jak internet mění náš mozek
2015  87%Skleněná klec