Nebezpeční andělé přehled
Francesca Lia Block
Francesca Lia Block ve své knize zahrnující pět na sebe navazujících a prolínajících se novel vytvořila zvláštní pohádkový svět. Příběhy jsou plné pastelových barev, třpytu, vůní a hudby. Slova se navlékají jako korálky a vytvářejí náhrdelníky plné metafor. Hrdinové těchto postmoderních pohádek prožívají magický propletenec obyčejných i neobyčejných příběhů a pohybují se na tenké hranici mezi dobrem a zlem, strachem a touhou, bolestí a štěstím, obklopeni světem, který je tak krutý k tomu nejkrásnějšímu a zároveň nejnebezpečnějšímu z andělů – k lásce.... celý text
Literatura světová Novely Fantasy
Vydáno: 1999 , BB artOriginální název:
Dangerous angels, 1998
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nebezpeční andělé. Přihlašte se a napište ho.
Jedna z mála knih, o kterých si nejsem jista, jestli se mi líbí nebo nelíbí. Něco mi tam vadí, možná ta přílišná pohádkovost. Něco se mi tam líbí, paradoxně ta pohádkovost. Divné, poetické, kouzelné, naivní, hloupé, půvabné, jednoduché, taky trochu magické. Zatím začínám číst druhou kapitolu, takže pořád ještě nevím, jestli dočtu nebo odložím.
Kniha Nebezpeční andělé v seznamech
I po dvou dekádách je pro mě tato kniha evergreen. Četla jsem ji jak v češtině, tak v originále, a stále se k ní vracím. Dostala se ke mně úplnou náhodou ještě na střední. Lákala mě v jednom miniaturním knihkupectví z police s použitými knihami a cestou v autobuse jsem se od ní už nedokázala odtrhnout.
Živě jsem si představovala, jak se proháním ulicemi LA na bruslích nebo v oldschoolovém kabrioletu, mám vlasy obarvené nějakou šílenou barvou a můj nejlepší kamarád je gay. Koukáme na díla vrcholového hollywoodu, jíme veganská burrita, vysedáváme v čajovnách, surfujem na vlnách, točíme artové filmy a tvoříme si svůj malý podivný svět.
Kniha nejspíš není pro každého, je to takový soubor postmoderních pohádek. Což už samo o sobě je dost výbušné slovní spojení. Příběhy jsou prodchnuty objevováním sama sebe, uvědoměním si vlastní identity a sexuality, bolestí, trápením z toho, když nezapadáte, trápením ze smrti a ztráty, hledáním. A společný jmenovatel pro to všechno je láska.
Byla pro mě jedním z prvních pozitivně laděných nahlédnutí do LGBTQ+. A že je v pořádku být jiná. A za to budu vždycky vděčná. Je těžké hodnotit knihu, která člověka v určitých věcech formovala a je vůči ní tak podjatý. Jasně, na světě jsou lepší knihy, ale jiná perspektiva se taky hodí :).