Nebojsy: Ženy, které měly odvahu stát si za svým přehled
Pénélope Bagieu
30 portrétů neprávem více či méně pozapomenutých neohrožených žen napříč zeměkoulí i dějinnými epochami. Najdete tu například Margaret, herečku a hollywoodskou specialistku na padoušské role, Agnodiké, gynekoložku ve starověkém Řecku, která se musela převlékat za muže, aby se mohla věnovat svému povolání, apačskou válečnici a šamanku Lozen anebo Anette, australskou akvabelu, která vynalezla ženské plavky, či Sonitu, afghánskou raperku a aktivistku v exilu, Thérese, dobrou vílu pařížských babiček, Nellie, investigativní novinářku 19. století, maratonskou atletku Cheryl nebo Phúlan, královnu banditů a zastánkyni utlačovaných v Indii. Pénélope Bagieu črtá s lehkostí a finesou portréty těchto žen, svéhlavých bojovnic, které se dokázaly vzepřít tlaku společnosti a žít si svůj vlastní život. Kniha byla přeložena do více než 20 jazyků a v roce 2019 získala americkou cenu Eisner Award za nejlepší překladovou publikaci.... celý text
Komiksy Biografie a memoáry
Vydáno: 2021 , LipnikOriginální název:
Coluttés, Des femmes qui ne font que ce qu'elles veulent, tome I & II
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nebojsy: Ženy, které měly odvahu stát si za svým. Přihlašte se a napište ho.
Kniha se mně i dcerám moc líbila. Zajímavé příběhy. Jen jsem nepochopila řazení osobností za sebou...
Inspirativní ženy! Zejména ty, které se rozhodli měnit svět okolo sebe až v pozdějším věku. Dává mi to naději, že nikdy není pozdě otočit svůj život.
Trochu mi ale vadilo, že některé příběhy byly velmi krátké a brány moc hopem.
Kniha Nebojsy: Ženy, které měly odvahu stát si za svým v seznamech
Vzhledem k tomu, že já se ve svých bezmála 40 letech konečně naučila trochu ozvat, nepřestávají mě udivovat příběhy žen, které se za sebe umí a uměly postavit. Proto jsem moc a moc ráda, že se ke mně dostaly Nebojsy: Ženy, které měly odvahu stát si za svým.
Tenhle skvělý komiks od francouzské kreslířky Penélope Bagieu představuje příběhy 30 žen na jejich cestě za tím, co považovaly či považují za smysluplné. A už jejich výběr musím pochválit, protože tu najdete jak ženy z více či méně dávné historie, tak i ženy dosud žijící, dokonce i některé (moje) vrstevnice. Navíc jich je jen pár opravdu notoricky známých (např. Tove Jansson, Nellie Bly, Betty Davis či Hedy Lamarr), takže se máte velkou šanci se seznámit se svými novými hrdinkami. Vše je sice s ohledem na komiksovou formu podané značně zjednodušeně, ale zase je tu pěkně využitý potenciál i pro vtip, a to dokonce i v případech žen, jejichž životy nebyly zrovna procházkou růžovou zahradou.
Tak jako tak je ovšem podstatné hlavně poselství knihy, tedy že my ženy za to prostě stojíme, a i když to ženy v našem dnešním stále ještě převážně mužském světě často nemají jednoduché (a obzvlášť v některých místech světa, vzpomeňme třeba na poslední vývoj situace v Afghánistánu), stojí za to být silná a v rámci svých možností být nebojsou a jít si za svým.
Takže Nebojsy doporučuji určitě všem, zdaleka ne jen ženám. Přečtěte si v nich třeba o mých oblíbených Las Mariposas, k nimž snad nikdy nepřestanu vzhlížet, nebo o strážkyni majáku Giorgině Reid. Inspirativní jsou ale všechny.