Nečekaný návrat přehled
Evelyn Waugh

Podtitul Zbožné i méně zbožné vzpomínky kapitána Karla Rydera. Tragikomedie o anglické společnosti z období mezi oběma světovými válkami. V protagonistovi, malíři a architektovi Charlesi Ryderovi, se autorovi podařilo vytvořit postavu, která citlivě a uměřeně zaznamenává životní i duchovní prázdnotu horních deseti tisíců, reprezentovaných zde lordem Šebestiánem Flytem a jeho výstřední rodinou, sídlící na zámku Brideshead.... celý text
Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: 1948 , Katolický literární klubOriginální název:
Brideshead Revisited, 1945
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nečekaný návrat. Přihlašte se a napište ho.

(SPOILER)
Ten postup - napsat jako konzervativní katolík knihu z pohledu agnostika, který se setkává s katolíky (jejichž motivace mu tak nutně často unikají) - je geniální. Dokazují to i některé zdejší komentáře, které jsou zhnuseny katolickou pokryteckou morálkou a divným chováním některých postav. Tak to vnímá hlavní hrdina. To jak Milost pracuje se sourozenci z Brideshead a nakonec i s vypravěčem je navýsost katolické. Všechny ty archetypy ze sourozenců jsem potkal i v reálu. Jsou úžasní.
C.S. Lewis tuhle knihu kritizoval a myslím, že s kritikou hlavní scény - tedy pokřižování se otce rodiny - má asi pravdu. Opravdu není zřejmé, zda došlo k jeho obrácení, nebo zda to byl jen rozmar, vyhověl touze příbuzných nebo co se vlastně stalo. A to má být situace, ke které to vše směřuje. Na druhou stranu to možná není podstatné, protože účinek na Julii i vypravěče je popsán dobře. A je klidně možné, že právě tak nejasně to chtěl Waugh napsat, protože cokoliv jiného než takto nejasný signál by bylo příliš...
Pro agnostiky a ty co se ztotožňují s postojem hlavního hrdiny - autor si z Vás často dělá legraci. Třeba když se vypravěč modlí za umírajícího a říká, že se modlil jen za to málo, aby se trochu kál. Nic víc ale pro katolíky není. A tak je to v knize se vším. Pokud ji chcete číst s potěšením, pokuste se vžít do té hry - autor katolík, popisuje katolický svět očima agnostika. Skvělé.
Charakter postav tady Waugh často ukazuje třeba tím co čtou. Kdo cituje Pustou zemi? A kdo vtipného otce Browna, Deník pana Nuly? Miluju prostě.

Kniha více ceněná v anglosaském světě než u nás. Jak píší i ostatní čtenáři, i mě připadala v první části trochu nudná, ale vyplatí se vytrvat. I po letech musím říci, že se mi kniha zapsala do srdce, má v sobě zvláštní kouzlo, jako ostatně i seriál, který byl podle ní natočen.
„… mnich na mne pohlédl s výrazem, jaký jsem pak ještě vídal u zbožných lidí, s výrazem nevinného úžasu nad tím, že ti, kdo se vystavují nebezpečím světa, tak málo využívají jeho různých potěšení.“
„„Nevím přesně, co tím míníte,“ řekl jsem opatrně. „Myslím, že je to významná ukázka svého údobí. Za osmdesát let se jí budou pravděpodobně velice obdivovat.“ „Přece není možné, aby to umění bylo dobré před dvaceti lety a pak zase až za osmdesát let, ale teď ne?“ „Snad je dobré i teď. Já míním jen to, že se mi to náhodou příliš nelíbí.“ „Ale je snad nějaký rozdíl v tom, že se mně něco nelíbí a že to pokládám za dobré?““
„Teď jsem si vědoma, že i boháč může hřešit tím, že baží po výsadách chudých. Chudí vždycky byli Bohu i jeho svatým zvláště milí, ale věřím, že ke zvláštním skutkům z boží milosti patří, když posvětíme celý svůj život, což platí i pro bohaté.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Nečekaný návrat v seznamech
v Mé knihovně | 53x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
1994 | ![]() |
1996 | ![]() |
1971 | ![]() |
1982 | ![]() |
1976 | ![]() |
(SPOILER) Užívateľ alweryon to vystihol dokonalo. Tak ako Endóovo Mlčení aj toto je jedna z kníh, ktorú podľa mňa plne ocenia iba katolíci. Bežný človek na to bude hľadieť logickým pohľadom a logiku tam nenájde, je to náboženstvo. A veriaci zas logiku nepotrebuje, ten totiž verí.
A zároveň aj kresťan bude neustále premýšľať, či celá tá bridesheadovská kompánia verí skutočne, alebo je iba na prvom nietzscheovskom stupni rozvoja kresťanskej osobnosti, a teda sú ako pokrytecké ovce, ktoré tak viac menej žijú a fungujú kvôli výchove a tomu, že im to niekto niekedy X rokov vštepoval a pod povrchom je prázdno.
Obrátenie (obrátenie?) otca rodiny vyznieva pre kresťana ako skutočný zázrak aj napriek suchému konštatovaniu bez fanfár, s akým je to písané – zrazu z vás všetko opadne, ešte aj rozmýšľate a dúfate, že sa obráti aj hlavný hrdina, keď sa začal modliť za pokánie umierajúceho… Alebo to naopak pôsobí ako totálna fraška, výsmech a pokrytectvo v priamom prenose, ak ste neveriaci.
Záverečná scéna, keď protagonistova milenka ukončí ich aférku aj napriek tomu, že už chystali svadbu „iba“ preto, že sa kvôli otcovmu obráteniu sama vrátila k viere musí tiež nekatolíkom poriadne žrať nervy. Geniálne!