Nečekaný návrat Josephine Foxové přehled
Claire Gradidge
Josephine Foxová se v rodném městečku neobjevila už dvacet let. Vyhnala ji odtud její vlastní rodina v čele s diktátorským dědečkem, která jí měla za zlé, že je nemanželským dítětem. Teď se ale do svého bývalého domova vrací, aby odhalila tajemství svého původu. Kdo vlastně byl její otec a proč o něm matka nikdy neřekla ani jediné slovo? Pro svůj návrat si ovšem nevybrala nejlepší dobu. Městečko se právě vzpamatovává z náletu, při němž zahynulo i několik místních… a jedna mladá dívka, kterou tu nikdo nezná. Ta se však nestala obětí náletu, ale byla zavražděna. Kromě pátrání po svém biologickém otci teď Josephine pomáhá vyřešit i záhadu dívčiny identity - a násilné smrti.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2021 , Beta-DobrovskýOriginální název:
The Unexpected Return of Josephine Fox, 2019
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nečekaný návrat Josephine Foxové. Přihlašte se a napište ho.
Knihu, kterou jsem si v knihovně vybrala jen podle zajímavé obálky, musím velmi pochválit. Námětově se trochu podobá románům C. J.Tudor, které jsem nedávno četla - zralá žena se po mnoha letech vrací do rodné obce, aby tam odhalila tajemství svého původu, a stíny minulosti si nese s sebou (jen chybí nadpřirozeno, což není na škodu, zato se hodně pracuje s atmosférou městečka v době krátce po skončení letecké bitvy o Británii). Ve srovnání s Tudor je ale bez diskuse lépe napsaná, uvěřitelnější a pro mne i napínavější, všechny dílky skládačky nakonec zapadnou. Forma trochu experimentální, části psané z pohledu Josephine v první, ostatní ve třetí osobě. Autorce nemám moc co vytknout, jen překlad potřeboval ještě jednu revizi (občas nejasné věty a poměrně dost překlepů, chybějících uvozovek apod.). Rozhodně doporučuji.
Krásná obálka, velmi originálně pojatý příběh a hlavní hrdinka sympatická. Kniha se moc hezky četla, nemám co vytknout.
Knižní novinky (33. týden)
15.08.2021
Kniha Nečekaný návrat Josephine Foxové v seznamech
Výborná knížka – zajímavý čas, skvělé postavy, výrazný autorský rukopis.
Válečná detektivka a současně rozkrývání rodinné historie. Zkostnatělý přístup některých britských občanů jak k Židům (a nezřídka, v intencích Hitlerova dělení, i ke Slovanům), tak k ženám už jsem zažila ve více knihách, ale tady to bylo navíc umocněno rodovou záští a maloměstským prostředím. Zajímavé a pro mě velmi čtivé byly vsuvky tištěné kurzívou: nejen návraty do dětských let, ale taky jakési vnitřní odpovědi, poznámky či monology Josy samotné.
Takže já určitě doporučím a jsem moc ráda, že jsem se s touto knihou – navzdory skutečné záplavě každoročně vydávaných knižních titulů – neminula; určitě patří k těm povedenějším v rámci žánru.