Nechcel som byť žid přehled
Juraj Špitzer
Memoárové dielo, svedecká spoveď spisovateľa, kritika, novinára a scenáristu Juraja Špitzera (1919 – 1995) evokuje atmosféru rokov vojny i rokov povojnových, opisuje historické udalosti, ktorých bol aktívnym účastníkom. Za túto publikáciu dostal autor medzinárodnú Cenu Egona Ervina Kischa.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nechcel som byť žid. Přihlašte se a napište ho.
ani som nevedel že v novákoch bol koncentračný tábor. Kniha bola taká nemastná neslaná na to že to je jedna z mojích oblubených tém
Ocenění knihy (1)
1995 -
Cena Egona Erwina Kische
(hlavní cena)
Kniha Nechcel som byť žid v seznamech
Židé druhá světová válka (1939–1945) slovenská literatura antisemitismus Slovenská republika 1939-1945 (Slovenský štát) holokaust, holocaustAutorovy další knížky
1994 | Nechcel som byť Žid |
1964 | Bílá oblaka |
1964 | Patřím k vám |
2001 | Všedné dni |
1996 | Svitá, až keď je celkom tma |
Častokrát čítame o druhej svetovej vojne , ale čo vieme o ľuďoch, ktorí žili na Slovensku? Osobná výpoveď nielen o tábore v Novákoch, ale aj o tom, že človek sám nerozhoduje o tom, kde a komu sa narodí. "Žid nie je človek, na človeka sa iba podobá." Chcel som Slovensko bez židov. Ale nie za cenu ich likvidácie." "Nestačí, že človek pochádza z otca a matky? Musí patriť k rase,národu a náboženstvu?"