Nejděsivější místa české historie přehled
Vladimír Liška
Osudovost, tragika, zločin a někdy i tajemno – to spojuje místa, která si podle Vladimíra Lišky zaslouží označení nejděsivější. Jde o místa s magií lidské bolesti, utrpení, bídy, ale i smrti, která si zde kdysi vybírala svou krutou daň.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nejděsivější místa české historie. Přihlašte se a napište ho.
Tato kniha mě jako milovnici historie zaujala způsobem, jakým dějiny pojímá. Ale zároveň mě poněkud zklamala, co se týče výběru údajně nejděsivějších míst české historie.
Je fajn si přečíst něco z historie - když je to patřičně tajemné a morbidní, zaujme to snad každého čtenáře. Historii mám v oblibě, tak trochu zamrzí, že jsem se z knihy nedověděla nic, s čím bych již nebyla dopodrobna obeznámena odjinud.
Kniha Nejděsivější místa české historie v seznamech
2011 | Upíři a vlkodlaci v českých zemích |
2011 | Záhady druhé světové války |
2009 | Vládci českých zemí |
2007 | Kletba čachtické vražedkyně |
2004 | Husitství - konec jednoho mýtu |
Nijak objevná publikace, všechna témata již byla mnohokrát zrecyklována v jiných knihách a časopisech. Název je dost problematický a zavádějící (marketing?), co je děsivého na místech bojišť, kromě toho, že tam umírali lidé? Také výběr témat mi připadá nelogický – Býčí skála, bitva u Lipan, vražda Anežky Hrůzové… Jednotlivé kapitoly jsou sice zpracovány čtivě a faktograficky asi přesně, ale pořád je to jen kompilát z mnoha dříve vydaných publikací, včetně autorových. Takže spíš zklamání.