Nejdůležitější bitvy v českých dějinách přehled
Jitka Lenková , Václav Pavlík
Český stát byl pro svou polohu v samém srdci Evropy vždy středem mocenských zájmů a stal se dějištěm mnoha významných světových událostí. Chronologický přehled nejdůležitějších bitev našich dějin nabízí v přehledných kapitolách nejnovější informace o účastnících bojů a jejich taktikách, o historicko-politickém pozadí a výsledcích válečných střetů na našem území.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nejdůležitější bitvy v českých dějinách. Přihlašte se a napište ho.
Kniha je celkem dobrá pro základní přehled. Možná by neuškodilo věnovat se více důležitým bitvám a méně těm neznámým, nedůležitým. V knize je také obrovské množství překlepů.
Kniha trpí hodně odbytou redakční prací, pokud vůbec nějaká byla. Časté překlepy znepříjemňují čtení a někdy jsou jejich výsledkem i faktické chyby, kdy je vyhraná bitva označena za prohranou, Sulejman I. je zaměněn za Sulejmana II. a perly typu: "roku 1975 odešel do Západního Německa, kde roku 1973 zemřel".
Navíc si myslím, že je diskutabilní zda všechny uvedené bitvy skutečně patří mezi "nejdůležitější" bitvy v českých dějinách. Některé bych snad ani v rámci českých dějin nezmiňovala.
Jako základní přehled bitev českých jednotek by se kniha asi dala použít, ale méně pozorný čtenář bez hlubších znalostí daného tématu by si z ní mohl odnést nesprávné informace.
Nedoporučuji.
Kniha Nejdůležitější bitvy v českých dějinách v seznamech
Pamatuji si ten hororový zážitek, když autoři na dvou stranách textu o bitvě u Hradce Králové dokázali nasekat více než deset faktických chyb!
Přesně takhle se tento druh literatury dělat nemá.