Nejsem jako vy přehled
Jodi Picoult
Jacob Hunt je jen zdánlivě obyčejný teenager – exceluje v matematice, má hodně černý smysl pro humor a nenávidí nepořádek. To, co má navíc, je Aspergerův syndrom, formu autistické poruchy. Je neprodyšně uzavřený ve svém vlastní světě. Snaží se být jako všichni ostatní, ale netuší, jak by to měl udělat. Jednoho dne je za podivných okolností zavražděna jeho lektorka Jess a chlapec s uhýbavým pohledem je rázem prvním podezřelým. Byl by schopen vraždy? Kdo se k němu dokáže dostat natolik blízko, aby poznal pravdu? 2. vydání.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nejsem jako vy. Přihlašte se a napište ho.
Jodi Picoult má ve zvyku otevírat témata, která ve vás budou rezonovat. Ne vždy mi její kniha sedla (převážně kvůli tématu, které mi nebylo blízké), ale tentokrát to trefila.
Nejsem jako vy je sondou do duše osmnáctiletého Jakoba s Aspergerovým syndromem a členů jeho rodiny. Aspergerův syndrom se vyznačuje hlavně problémy s komunikací, nulovou empatií a obtížným sociálním začleněním. Jeho nositelé jsou posedlí dodržováním jasně daných pravidel a smyslovou přecitlivělostí. Pokud něco naruší jejich zaběhlých režim, tak dostávají silné záchvaty, lteré je těžké zvládnout obzvlášť u dospělého muže. Na druhou stranu jsou tito lidé v mnoha případech extrémně inteligentní.
Jakob žije s matkou a bratrem, otec je opustil nedlouho poté, co se u Jakoba objevily první projevy jeho onemocnění. Maminka pro něj dělá možné i nemožné, aby byl schopný se začlenit do “normální společnosti. A i když sám
Jakob zoufale touží po tom zapadnout, najít si přátele a lásku, tak to není v jeho silách. Schází se se studentkou vysoké školy Jess, která mu pomáhá se sociálním začleněním, vnímá ji jako svou nejlepší přítelkyni a cítí k ní lásku, i když ne v tom tradičním slova smyslu, v jakém si ji představí většina společnosti. Jenže Jess jednoho dne zmizí po setkání s Jakobem a o pár dní později je nalezena mrtvá. Jakob je obviněn z její vraždy a tím se rodině obrací život vzhůru nohama.
Budete svědky neuvěřitelné sondy nejen do hlavy člověka s touto poruchou autistického spektra, ale také do hlav jeho okolí, kde se mísí i pocity, za které by jste se styděli. Budete je litovat, všechny do jednoho, a pak budete mít chuť si za to nafackovat. Protože jejich život nestojí za soucit, ale za hlubokou poklonu.
Jodi Picoultová šla tentokrát až na dřeň a já ji obdivuju za to, jak lidsky knihu napsala. Vyvolala ve mně neuvěřitelnou směs pocitů.
Jodi Picoultovou mám moc ráda. Velice poutavě napsaná knížka, do detailu popsané téma Aspergerova syndromu chlapce, který ovlivňuje život celé rodiny. Nemohla jsem se odtrhnout, dokud jsem nedočetla do konce...
Knižní novinky (13. týden)
28.03.2021
Kniha Nejsem jako vy v seznamech
v Přečtených | 1 571x |
v Chystám se číst | 1 187x |
autismus vraždy Aspergerův syndrom zmizení lidí
2014 | Vypravěčka |
2005 | Je to i můj život |
2015 | Čas odejít |
2011 | Nejsem jako vy |
2017 | Velké maličkosti |
Picaultová je skvělá autorka, ten příběh je velmi dojemný. Silně připomíná knihu "Je to i můj život" od stejné autorky.