Největší přání přehled
Lenka Jakešová
Helenka je osmiletá dívenka, která se ocitla v dětském domově. Její velikou oporou a největším kamarádem se stal Máťa. Proto mu Helenka jednoho dne svěří své veliké tajemství..
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Největší přání. Přihlašte se a napište ho.

Citlivě napsaný příběh o dětských přáních, o smutku, stýskání i o vánočních zvycích :). Dojemné čtení pro děti a jejich rodiče.

Knížka pro děti z pera české spisovatelky pojednává nejen o nelehkém tématu života dítěte v dětském domově, ale i o víře v čase Vánočním, kdy se tajné sny plní.
V příběhu je zmíněna láska v podobě kamarádské, stesku po rodičích, ale i v nově vytvořeném vztahu mezi tetou v domově a dětí.
Příběh se odehrává v období adventního času, kdy se děti připravují na Vánoce a společně s jejich tetou probírají všemožné zvyky a tradice.
Helenka, stejně jako i ostatní děti, si prochází nelehkým obdobím. Autorka popsala tyto pocity velice detailně a čtenář tak nemá problém se do pocitů postav vžít.
Knihu doplňují milé ilustrace a je zde větší obsah textu, tedy bych doporučila pro zdatnější mladé čtenáře. Příběh jako takový si ale užijí i menší děti ve společném čtení s rodiči.
Kniha je to sice oddechová a zároveň naučná, ale nechybí i trocha napětí.
Při čtení jistě nejednomu dospělému čtenáři úkapne slza. Osobně jsem po dočtení určitě naplnila kbelík slz. Bylo to dojemné, smutné, ale zároveň krásné počtení.
Jsem ráda, že autorka sepsala příběh s posláním a o tématu, které by se nemělo opomínat. S knihou se dá i dále pracovat, třeba při některé z besed - ať už v knihovně či ve škole.
Děkuji autorce za poskytnutí recenzního výtisku
Kniha Největší přání v seznamech
v Mé knihovně | 3x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
2020 | ![]() |
2019 | ![]() |
2021 | ![]() |
2021 | ![]() |
2022 | ![]() |
Velice milá dětská kniha, která má mimo dojemného příběhu spoustu dalších benefitů.
Ale od začátku - kniha se četla moc hezky, krátké kapitoly, moc hezké písmo, dostatek ilustrací. Navíc děj krásně udrží pozornost předškoláka, protože se pořád něco děje, v knize je spousta zápletek.
Jazyk je jednoduchý, pochopitelný pro děti, přímé řeči jsou krátké, jasné. Hlavních postav je pár a hezky se pamatují. Délka knihy je adekvátní.
Děj se odehrává v průběhu adventu, nechybí tajemno, magično, kouzla a splněná přání, také milá přátelství všeho druhu a spousta emocí.
Co se mi ale líbilo nejvíce a moc to oceňuji je zahrnutí běžných situací během adventu a vše okolo Vánoc, tradice, během čtení jsme se o nich moc hezky pobavily.
A mimo to zde najdeme i nebezpečí - co nám hrozí v zimě? Na co si musíme dávat pozor? Jaká je prevence? A naopak co dělat, když už se ten průšvih stane? Jaké jsou následky?
Všechno tohle jsme si doma během čtení na Helence vysvětlily, probraly. Tím, že to bylo zasazeno do příběhu moc hezky to nepůsobí jako strašení ale jako moc hezká ukázka "co když...".
A samozřejmě tak jak se v pohádkách očekává, dočkáme se nádherného šťastného konce, a dokonce ještě víc, než tušíme.