Nekroskop přehled
Brian Lumley
Harry Keogh umí už od dětství mluvit s mrtvými lidmi. Jsou to jeho přátelé, jeho rádci, jeho inspirace. Mrtví umělci skrz něj dál tvoří a matematik August Mobius ho více než sto let po své smrti učí ohýbat čas a prostor. Když je Harryho milovaná matka zavražděna ruským špionem s podobnými schopnostmi, najímá ho britská tajná organizace E-Branch, zaměřená na práci s nadpřirozenem. Ruskou špionážní společnost vede Boris Dragostani. I on dokáže komunikovat se zesnulými, ale pouze pokud u toho mrzačí jejich těla. Dragostani, lačnící po moci, se dohodl s nemrtvou Věcí, dávno pohřbenou v rumunských horách: plánuje ovládnout Západ za pomoci armády démonských válečníků. V cestě jim však stojí Harry Keogh s celou armádou mrtvých.... celý text
Literatura světová Horory Thrillery
Vydáno: 2023 , FobosOriginální název:
Necroscope, 1986
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nekroskop. Přihlašte se a napište ho.
Když jsem se poprvé dostal k Nekroskopovi (a už je to nějaký pátek), byl jsem zpočátku dost rozhozený. Kombinace upírské tématiky a studené války na mě působila zprvu dost zvláštně a musel jsem si chvilku zvykat. Podobně jsem to měl se střídáním dějových linií hrdiny a antihrdiny. Postupně jsem si ale na všechny autorovy postupy stále více zvykal a Nekroskop se nakonec stal mou velmi oblíbenou knihou. Dokonce jsem si z tohoto důvodu pořídil kompletní sérii. Tohle se za mě panu Lumleymu opravdu povedlo.
Když jsem bezmála před 25ti lety narazil na přebal této knihy v knihkupectví, musel jsem ji mít. O fantasy i horory už jsem se zajímal, ale knihy jako takové mi blízké nebyly. A tato kniha odstartovala něco, co už nešlo zastavit. Nekroskopa mám kompletní řadu, čtu ji podruhé a dodnes jsem nenašel nic, co by tuto knižní předlohu předčilo. Čtivé, napínavé, drsné, vulgární, temné, .... nešlo odtrhnout oči.
Beren a Lúthien, Láska z jiného života a další knižní novinky (47. týden)
19.11.2023
Kniha Nekroskop v seznamech
1994 | Nekroskop |
1996 | Vampýři |
1998 | Zdroj |
2000 | Sémě mrtvých |
1999 | Nekros a jiné noční můry |
Tak jsem se začetla do této série a první kniha mě opravdu chytla. Ze začátku mi trochu trvalo, než jsem začetla a začala se ve všem orientovat, ale pak už mě děj nepustil.
Sledujeme tu dvě dějové linie- Harry Keogh je nekroskop, člověk, který mluví s mrtvými. Díky nim je v životě úspěšný, protože spousta úspěšných ale mrtvých lidí ještě neřeklo své poslední slovo a díky Harrymu se jejich nápady mohou realizovat i nadále. Druhý hlavní protagonista je Dragosani, který je nekromant a z mrtvých lidí dokáže dostat všechna jejich tajemství. Pracuje pro sovětské oddělení pro lidi nadané nadpřirozenými schopnostmi. Zároveň prochází z Rumunska, kam se vrací za starým známým, který leží pod zemí. Je nemrtvý, vampýr a Dragosani z něj chcete získat všechna upíři tajemství. I Harryho kotaktujte pobočka pro nadané lidi v Británii a tak se z obou protagonistů stávají nepřátelé. Příběh je plný vražd, špionáže a rozvíjení svých nadpřirozených nadání.
Atmosféra knihy odráží tehdejší politické poměry. Série začala vycházet v 80. letech v době studené války. Akorát tady máme přidané nadpřirozeno a upíry. Do dalších dílů se určitě pustím, ač mi určitě zabere věky to přečíst celé:D