Nelituji: Život Edith Piaf přehled

Nelituji: Život Edith Piaf
https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/100083/niceho-nelituji-zivo-100083.jpg 4 49 49

Carolyn Burkeová, zkušená autorka životopisů slavných, prostudovala celou řadu dosud nezveřejněných dokumentů a předkládá tak čtenári nejucelenější a nejdetailnější biografii slavné šansoniérky, jejíž nesmrtelná píseň Non, je ne regrette rien propůjčila název i této knize.

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nelituji: Život Edith Piaf. Přihlašte se a napište ho.

Rihatama
16.07.2024 4 z 5

„Je ne regrette rien.“ Oblíbená píseň neslavnější francouzské šansoniérky, jejíž název je mnohomluvný. Skvěle se tak vyjímá v titulu jejího životopisu. Život přitom tato pěvecká diva neměla snadný. Byl to její hlas a téměř zničující láska ke zpěvu, které stály za zrodem této velké umělkyně, kdysi nevzdělané a neškolené holky z ulice. Vlastně z bordelu, kde vyrůstala a kde pracovala její máma. Sama by nejspíš nikdy tak daleko doma ani za velkou vodou ve své kariéře nedošla, ale talenty a srdceryvné, upřímné projevy vždycky přitahovaly. Malá Pygmalion překonala veškerá očekávání. A s válkou vrabčák dospěl docela.

Edith celý život hledala velkou lásku, napsali o ní. Pravdou je, že její cesta za láskou je lemována desítkami (či více) odhozených milenců, zpravidla navíc ženatých. Pěvecká kariéra Edith rovněž nebyla jednoduchá, a ani obecně přijímaná. A to kvůli sociálnímu prostředí, z něhož pocházela, a se kterým se nikdy zcela nerozešla. Kde jednoho uhranula hloubka prožitku a nebývalá síla hlasu, tam ve druhém vyvolal pohoršení její "vulgární" projev. Věčný problém charismatických osobností... Ona nezměrná hloubka citů a vazeb nakonec vedla u Piaf ke zničujícím závislostem. Stihla ale naštěstí zanechat v hudbě výraznou stopu.

Jessica007
26.11.2023 5 z 5

Poslouchala jsem audio s písněmi Edith. Kniha je zajímavá, přináší hodně informací z krátkého a bouřlivého života skvělé šansoniérky.

lenka9250
21.11.2023 5 z 5

To bylo táááák... všechno... Krátký plný život popsaný skvělým způsobem. Poslouchala jsem jako audio, k dokonalosti chyběly jen autentické předěly z písní E.P.

Kniha Nelituji: Život Edith Piaf v seznamech

Autorovy knížky