Nenápadný půvab Slezska přehled
Eva Tvrdá
Kniha zachycuje na malém prostoru vývoj části Slezska od devonu do září 2009. Prostředkem k zachycení dějin jsou fiktivní texty, úryvky z kroniky malé slezské obce a ilustrační fotografie, vytvářející pestré leporelo.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nenápadný půvab Slezska. Přihlašte se a napište ho.
Slezsko - milované a týrané. Houževnatí a pracovití Slezané spjatí s půdou. Jenže ta půda stále mění majitele. Lidé jsou nuceni v každém století i několikrát měnit státní příslušnost, jazyk i náboženství. Znovu budovat svá hospodářství, zničená mocenskými boji, vydrancovaná válkami. Jsou vyháněni i nuceni k osídlení. Ano, Slezsko i Slezané mají svůj nenápadný půvab. Kdo je pozná, nezapomene.
Historie Slezska slovy autorky (citace ze strany 31): Slezsko vždycky bylo zemí nikoho a každého. Záleželo jen na těch, kteří se tady snažili žít.
Kniha Nenápadný půvab Slezska v seznamech
Slezsko historie měst, obcí a regionů
2008 | Třešňovou alejí |
2010 | Okna do pokoje |
2017 | Mrtvou neměl nikdo rád |
2015 | Pandořina skříňka |
2016 | Divné dny: Láska v pěti novelách |
Dobře, že někdo píše pro Hlučinsko. Ale mám pocit, že takovou kompilací mohl by napsat každý - pro kámoše a sousedy - o libovolné vesnicí. Možná by měl? Zajímavé osudy jednotlivých lidí - dovolí se trochu vcítit v osudy celého obce. Pozoruhodné úvahy, jak se mění naše okolí v povídce "Vyhlídkový let". Jinak - jen pro fanoušky. Ze čtení objeví se možná trochu překvapující úsudek: Hlučínské obce možná nejdéle vzdorovaly komančům, tehdy "silám pokroku a ziskům socialismu". Že by se vesničan obtížněji dávalo zkurvit, než vzdělaných obyvatel velkých měst?