Neočekávané chování přehled
Richard H. Thaler
Podtitul: Příběh behaviorální ekonomie. Anglický titul Misbehaving znamená zhruba „nesprávné chování“, tj. takové, které neodpovídá ústřední ekonomické teorii, podle které se člověk chová a rozhoduje tak, aby po racionální úvaze maximalizoval svůj prospěch. Autor ukazuje, že se to zaprvé neděje, a taky proč se to ani dít nemůže, a jaké to má důsledky pro ekonomickou teorii i pro konkrétní fungování ekonomiky. Kniha je mapováním geneze nového přístupu k ekonomii, oboru behaviorální ekonomie, která zohledňuje lidskou iracionalitu, neinformovanost i lenost – na příkladech i s teoretickým výkladem.... celý text
Literatura naučná Ekonomie a obchod Věda
Vydáno: 2017 , Argo , DokořánOriginální název:
Misbehaving. The Making of Behavioral economics, 2015
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Neočekávané chování. Přihlašte se a napište ho.
Pokud se chcete zabývat behaviorální ekonomií. Je dobrý začátek tato kniha. Doporučuju:-).
Vše podstatné již bylo napsáno v komentářích níže. Přesto pár slov přidám. V knize je několik velmi zajímavých příkladů srovnání chování reálných lidí vs. „ekonů“, ideálních lidiček, chovajících se zcela efektivně a optimálně z hlediska nákladů/výnosů/trhů (čtenáři s ekonomickým vzděláním prominou :)). Docela mě zarazilo uvědomění si, že na ekonech byla do nedávna postavena celá „fungující“ ekonomie. Dále je zajímavé uvědomit si vliv behaviorální ekonomie na každodenní život, každý z nás denně vidí / slyší desítky reklam, pobídek, akcí, 2+1 zdarma … kniha pomůže odhalit pozadí některých marketingových triků. Kniha je hodně populárně naučná, autor přibližně pětinu knihy věnuje svému kariérnímu postupu, resp. postupu behaviorální ekonomie mezi respektované obory. Pro zájemce o problematiku nicméně určitě poslouží jako zajímavý rozcestník.
Kniha Neočekávané chování v seznamech
(SPOILER) Kniha o tom, že lidé se ani v ekonomických věcech nerozhodují vždy racionálně, ale ovlivňují je i z hlediska kapitalistické teorie nevysvětlitelné věci, takže se často snaží o lepší svět, i když nemusí a je to pro ně osobně nevýhodné, nebo se prostě jen z neznámé příčiny většina lidí chová jinak, než očekává neoliberální ideologie "racionální volby". Ekonomické a psychologické postřehy a pokusy jsou velmi zajímavé. Tyto věci autor prokládá zážitky z vlastního života, které mě však trochu nudily.