Nepokojná léta: Historie třicetileté války přehled

Nepokojná léta: Historie třicetileté války
https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32249/bmid_nepokojna-leta-historie-tricetilete-OdI-32249.jpeg 5 101 101

Kniha švédského historika je ojedinělým pokusem o vylíčení dějin třicetileté války propojením "velkého příběhu" neosobní války s osudy Erika Jönssona Dahlberha, umělce, vojenského inženýra a válečníka - jehož deník posloužil autorovi jako inspirace. Důležitým tmelem práce jsou ale také sondy do soudobé civilní i vojenské každodennosti. Autor neopomene jedinou příležitost odbočit od sledu bitev a tažení - Erikova nemoc je mu záminkou k pojednání o soudobých lékařských a léčitelských praktikách, dozvídáme se o hygieně vojenských táborů, pohnutkách rabujících žoldnéřů, těžkostech v zásobování, běžných nemocech i táborových epidemiích. První švédsky pohled na období třicetileté války zprostředkovaný českému čtenáři.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , NLN - Nakladatelství Lidové noviny

Ofredsår: Om den svenska stormaktstiden och en man i dess mitt, 1993

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nepokojná léta: Historie třicetileté války. Přihlašte se a napište ho.

Wereden
09.11.2024 4 z 5

Englundova Nepokojná léta jsou prostě klasikou. Jak on dokáže psát a v jaké šíři, to je prostě něco. Je jenom škoda, že Englund trilogii nedopsal. Ale třeba se jednou dočkáme, byť si to úplně nemyslím.

Pablo70
06.08.2024 4 z 5

Tato kniha vám bude pomocná při pochopení této 30 let dlouhé války, která začala a skončila v Praze. Když se zajímáte o historii a umění, často na ni narazíte. Kniha se zabývá širšími souvislostmi, jak to ve sedmnáctém století chodilo, jak se žilo. My, Češi, dodnes nezapomeneme, jaké poklady tu Švédové naloupili a jsou stále ozdobou jejich muzejních sbírek. Ach jo.

rickiwolf
21.07.2024

Tato populárně-vědecká kniha mne dost překvapila svou formou a zejména svou obsáhlostí, jež se týkala období třicetileté války. Jen mne trochu mrzí, že zde není širší pohled na válku v Čechách a na Moravě. Je to však pochopitelné, protože se hlavní postava této knihy narodila až roku 1625.

Ocenění knihy (1)

1993 - Augustova cena (odborná literatura)

Kniha Nepokojná léta: Historie třicetileté války v seznamech

třicetiletá válka (1618-1648) 17. století Švédsko dějiny Evropy náboženské války

Peter Englund
švédská, 1957