Nepokojná léta: Historie třicetileté války přehled
Peter Englund
Kniha švédského historika je ojedinělým pokusem o vylíčení dějin třicetileté války propojením "velkého příběhu" neosobní války s osudy Erika Jönssona Dahlberha, umělce, vojenského inženýra a válečníka - jehož deník posloužil autorovi jako inspirace. Důležitým tmelem práce jsou ale také sondy do soudobé civilní i vojenské každodennosti. Autor neopomene jedinou příležitost odbočit od sledu bitev a tažení - Erikova nemoc je mu záminkou k pojednání o soudobých lékařských a léčitelských praktikách, dozvídáme se o hygieně vojenských táborů, pohnutkách rabujících žoldnéřů, těžkostech v zásobování, běžných nemocech i táborových epidemiích. První švédsky pohled na období třicetileté války zprostředkovaný českému čtenáři.... celý text
Literatura naučná Historie
Vydáno: 2000 , NLN - Nakladatelství Lidové novinyOriginální název:
Ofredsår: Om den svenska stormaktstiden och en man i dess mitt, 1993
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nepokojná léta: Historie třicetileté války. Přihlašte se a napište ho.
Tato kniha vám bude pomocná při pochopení této 30 let dlouhé války, která začala a skončila v Praze. Když se zajímáte o historii a umění, často na ni narazíte. Kniha se zabývá širšími souvislostmi, jak to ve sedmnáctém století chodilo, jak se žilo. My, Češi, dodnes nezapomeneme, jaké poklady tu Švédové naloupili a jsou stále ozdobou jejich muzejních sbírek. Ach jo.
Tato populárně-vědecká kniha mne dost překvapila svou formou a zejména svou obsáhlostí, jež se týkala období třicetileté války. Jen mne trochu mrzí, že zde není širší pohled na válku v Čechách a na Moravě. Je to však pochopitelné, protože se hlavní postava této knihy narodila až roku 1625.
Ocenění knihy (1)
1993 -
Augustova cena
(odborná literatura)
Kniha Nepokojná léta: Historie třicetileté války v seznamech
třicetiletá válka (1618-1648) 17. století Švédsko dějiny Evropy náboženské války
2000 | Nepokojná léta: Historie třicetileté války |
2004 | Nepřemožitelný |
2014 | Válka a naděje |
2008 | Stříbrná maska: Pohled na život královny Kristiny |
Englundova Nepokojná léta jsou prostě klasikou. Jak on dokáže psát a v jaké šíři, to je prostě něco. Je jenom škoda, že Englund trilogii nedopsal. Ale třeba se jednou dočkáme, byť si to úplně nemyslím.