Dědictví Kláry Foxové přehled
Rex Stout
Nero Wolfe série
Děj se točí kolem půvabné mladé klientky, která čelí obvinění ze zpronevěry, jež se ovšem ukáže jako pouhá předehra daleko složitějšího případu. Mladá žena usiluje o vypátrání dlužníka svého zemřelého otce, v jehož odkazu je kromě nároku na peníze i seznam přátel z té doby, kdy hledal zlato. Dívce se podaří některé z nich nalézt a spolu s nimi se pokouší uplatnit svůj nárok, ale téměř ihned poté jsou dva z věřitelů zavražděni. Nebýt předvídavosti geniálního detektiva, nebyl by se případ čestného dluhu stal předmětem vyšetřování.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2008 , Beta-DobrovskýOriginální název:
Rubber band, 1936
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dědictví Kláry Foxové. Přihlašte se a napište ho.
4/5 V pořadí třetí případ Nera Wolfea a jeho společníka Archie Goodwina se mi líbil více než první. Dvojku jsem nečetla, nenalákala mne anotace. Naštěstí případy nijak moc nenavazují až na pár narážek, které se dají pochopit při znalosti anotace předchozího dílu. Zábavné a napínavé je Dědictví, jež nám zde zanechal Rex Stout. I chyb tam nebylo mnoho, překlad dobrý, obálka moc pěkná. Hvězdu srážím za zmatení postav, kdy si buď sám autor anebo překladatel spletl ke konci, když se to rozuzlovává, jmenně strážníka a prokurátora: dvě vedlejší postavy ale rúzných šarží a důležitosti.
ps: Štve mne, že jsou díly různě pospojovány v různých sbírkách a že nejdou postupně, protože u nás v knihovně autor bohužel značně prořídl a R. Goldsborougha, tam nenajdete už vůbec.
Takový novodobější Sherlock Holmes v podání Nero Wolfa s pomocníkem neboli pravou rukou Archie Goodwinem alias doktorem Watsonem. Celé je to taková pohádková a vtipná detektivka a to ať už příběh samotný - respektive celá zápletka z minulosti - tak i samotné řešení případu. Nicméně v součtu je to nesmírně čtivé a kniha je jedna z těch, u kterých se vyloženě těším až ji znovu otevřu a dočtu do konce - určitě by se dala přečíst za jeden den. Pro mě první a určitě ne poslední setkání s Nero Wolfem a jeho týmem. Příjemné překvapení.
Kniha Dědictví Kláry Foxové v seznamech
detektivní a krimi romány USA (Spojené státy americké)
1987 | Třikrát Nero Wolfe |
1967 | Právo na smrt |
1999 | Liga vyděšených |
1994 | Zmije hraje golf |
1999 | Talíř plný jedu / Postup číslo tři / Vražda mezi kovboji |
Hned na úvod dávám 5 + 5! Velice jsem se bavil, neboť Archie je prostě špicovní. Poněkud musím polemizovat s Nerem Wolfem, který v knize praví: Jako filozof nevěřím ničemu.. To je poněkud nebezpečné, nemyslíte? Například nevěřit, že rulík zlomocný je jedovatý nebo že osmatřicítka merino triko prostřelí? No nevím. Každopádně knihu doporučuji!