Nervy přehled
Dick Francis (p)
V detektivním románě z prostředí anglického dostihového sportu prochází mladý úspěšný žokej a spolu s ním i jeho druzi řadou jezdeckých neúspěchů a tím i řadou existenčních starostí. Když tento žokej v roli detektiva amatéra odhalí, že on i jeho druzi se stali obětí zločinných intrik jisté vlivné osobnosti, provede nad pachatelem vlastní spravedlivý soud.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 1972 , Mladá frontaOriginální název:
Nerve, 1964
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nervy. Přihlašte se a napište ho.
Děj se jako u všech autorových knih odehrává v dostihovém prostředí. Sympatický mladý hrdina Rob Finn s jeho milostným i profesním trápením mi přirostl k srdci. Zápletka i rozuzlení byla povedená. Posloucháno jako audiokniha, kterou doporučuji všem, kteří mají rádi dostihové prostředí.
Jméno Dick Francis jsem dlouho znala, ale nikdy jsem od něj knihy nečetla. Moje první setkání v podobě audioknihy přineslo nadšení. Někdy dám i drsnější severské detektivky, ale mnohem větší přednost dávám detektivkám typu Agathy Christie, Dorothy L. Sayers a do této skupinky skvěle pasuje i tento autor, což ve mě vzbuzuje nadšení, protože mám často pocit, že se současní autoři hlavně předhánějí v tom, kdo napíše něco brutálnějšího a zjišťuji, že už to nechci číst/poslouchat.
Originální příběh, napínavý. Moc se mi líbil hlas pana Nedbala. Nerada jsem se s knihou loučila, když jsem došla na konec. Těším se na další.
Knižní novinky (6. - 11.3.)
06.03.2017
Kniha Nervy v seznamech
1991 | Smrt favorita |
2003 | Chladná zrada |
2008 | Oheň a bič |
1998 | Až za hrob |
2008 | Drahý čas |
Dobré i po půl století. A já s překvapením zjišťuju, že si i po těch několika desítkách let pamatuju děj, postavy (ten nechutný Maurice Kemp Lore!) a lehkost, s níž se příběh posunuje kupředu. Překvapil mě snad jen překladatel – tady (edice smaragd) ještě nikoli Francisova dvorní překladatelka paní Moserová, ale mně neznámý Tomáš Korbař. Styl Dicka Francise je natolik výrazný a „svěží“, že je čtivost zaručena; podmínkou je samozřejmě překladatelský profesionál, což evidentně pan Korbař, budiž mu země lehká, vrchovatě splňoval.