Nesmrtelnost přehled
Jorge Luis Borges
Souborné vydání většiny povídkových cyklů proslulého argentinského básníka, prozaika a esejisty. Autor ve svém díle vytvořil zcela specifickou spekulativní prózu na pomezí literární fantastiky a eseje, která byla inspirována jeho studiem řady náboženských a filozofických směrů a cyklických teorií času. Ve svých povídkách tak důsledně zpochybňuje empirickou skutečnost, v jejich metaforách rozvrací čas i lidskou identitu, aby tak lépe pronikl pod povrch věcí a dějů k podstatě člověka.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nesmrtelnost. Přihlašte se a napište ho.
Soubor zahrnuje povídky vydané dříve v souboru s názvem "Zrcadlo a maska" a samostatně vydané "Obecné dějiny hanebnosti". Obě knihy jsem už komentoval. Tento výbor jsem nakonec prodal a zůstal u původně samostatných vydání, protože mi vadila mizerná tisková kvalita i to, že výbor vlastně nemá moc koncepci a náladu, protože dává dohromady minimálně dvě úplně odlišná díla. Mám raději, když má každá kniha svoji vlastní náladu, chuť a vůni, souborná vydání jsou vždycky trochu chladná.
Skvělé povídky balancující na hranici mezi fantazií a skutečností. Neuvěřitelně prokomponované příběhy, ve kterých do sebe souvislosti zapadají s děsivou osudovostí. Kdo má rád povídky od Franze Kafky nebo sci-fi úlety od P. K. Dicka (jako já), tak nebude zklamán. Doporučuji.
Kniha Nesmrtelnost v seznamech
výbor z díla argentinská literatura hispanoamerická literatura
Část díla
2009 | Fikce / Alef |
1990 | Obecné dějiny hanebnosti |
1999 | Nesmrtelnost |
1978 | Brodiova zpráva |
Ano, jak zmiňují někteří komentující, toto vydání možná nemá krásu obou samostatných knih (Obecné dějiny hanebnosti a Zrcadlo a maska), ale já k němu mám mimořádný vztah: koupil jsem si je kdysi v knihkupectví v Liberci, kde jsem tenkrát několik týdnů pracoval jako geolog. V té době jsem Borgese považoval za jednoho ze svých nejoblíbenějších spisovatelů (což platí stále), a byl jsem velmi rád, že se díky této knize mohu k jeho povídkám vracet, aniž bych kvůli tomu musel nejdříve navštívit kroměřížskou knihovnu (tu samozřejmě navštěvuju velmi rád - ale ten pocit mít dílo stále po ruce je přece jenom příjemný). A dnes se mi navíc tato kniha spojuje s pobytem v Liberci - kdysi, když zima přecházela v jaro a bylo to krásné..