Nesmrteľný Turms - Etruský román přehled

Nesmrteľný Turms - Etruský román
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452195/bmid_nesmrtelny-turms-etrusky-roman-9c4-452195.jpg 4 609 609

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nesmrteľný Turms - Etruský román. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (73)

hetzerjoke
31.08.2024 5 z 5

"Vidím-li trpícího člověka, myslím, že nedělám rozdíl mezi dobrým a zlým, vinným či nevinným, ale pomohu každému, pokud dovedu. Vždyť slunce svítí stejně na zlého jako na dobrého. Nevěřím, že jsem rozumnější než slunce."

Zabralo to celý srpen, ale stálo to za to. Po Sinuhetovi moje druhé setkání s Waltarim a opět naprostá spokojenost, i když oproti egyptskému eposu má tahle knížka více obtížných pasáží a namísto zkoumání sociálních paradigmat jsou zde řešeny různé životní filozofie; vše samozřejmě doplňováné historií dosud tajemného období pátého století před Kristem. Zde autor nejen poodkrývá všední život Etrusků a Římanů, ale zároveň si pohrává s vyvracením dosud platné glorifikace řecké demokracie a kultury. Čtenáři jsou navíc svědky pomyslného konce vlády bohů nad zemí - namísto nesmrtelných lukumonů, božských králů všech králů a potomcích hrdinů se k moci dere lid a obchod; jako by ze světa zmizelo všechno nadpřirozeno, víra ve znamení, osud a předurčenost (kdy jste naposledy šli na sever, protože jste tím směrem viděli letět větrem hnané pérko? Já taky ani jednou, ale teď to mám chuť vyzkoušet). Tajemný etrusk je oproti Sinuhetovi důrazem na mystiku velmi výrazný, kde v Egyptě bohy dehonestoval zdravý rozum, tam je nyní zdravý rozum dehonestován bohy; postavy ve Středomoří duchy považují za hybnou sílu právní i válečnou.
Pochválit musím také postavy, které jsou výborně vykresleny skrze dialogy i činy. Mnoho už bylo napsáno, ale opět musím kvitovat kněžku Arsinoé, ve které Waltari zhmotnil vše, co na ženách mužům vadí, načež jí dal tělo Afrodity a připomněl, jak snadno na to lze zapomenout. Ale spravedlivě jsou zde zastoupeni také muži s řadou špatných vlastností; válkychtiví, pošetilí, nedovtipní a naivní. Středobodem výčtu postav je samozřejmě titulní hrdina Turms, symbol hledání domova a štěstí, jehož žádné argumenty rozumu nedokáží přesvědčit, že nalezl domov. On čeká na okamžik, kdy štěstí skutečně pocítí, kdy spatří zemi, jezero, horu a lid a přijme je za své. Opět: podobenství rozporu rozumu a citu, lidstva a božstva.

Tajemný etrusk je jedna z nejkrásnějších knih, které znám - vtipná (Waltari je věčný košilatý komediant), rozvážná, hluboká a mystická. Skvost, pochybuji, že letos přečtu ještě něco lepšího.

"Obávám se, že jsem od tebe otěhotněla a čekám dítě."
"Ve jménu bohyně!" zvolal jsem překvapením, zaskočen ve svých plánech.

michalhk89
24.10.2023 5 z 5

Začátek byl trochu těžší, ale nevzdal jsem to. Poznat postavy, národy a země dá trochu zabrat, ale odměnou je pak poutavý děj a zajímavé zápletky. Občas jsem se smál, protože některé situace i přes velkou propast času jsou nakonec stejné jako dnes. Určitě stojí za přečtení ikdyž kniha asi nebude pro každého.
Egypťana Sinuheta jsem už četl a myslím, že sáhnu po dalších knihách tohoto autora.


Jahýnek
03.08.2023 3 z 5

Audiokniha. Příběh mne zklamal, doposlouchala jsem jen díky skvělému přednesu. Očekávala jsem více běžného života té doby, o Etruscích jsem se toho moc nedozvěděla, převládaly osobní a milostné vztahy, zákulisí a božské tajemno. Často jsem vůbec nechápala pohnutky hlavních hrdinů, vytáčela mne vypočítavost Arsinoe a slepota (hloupost?) Turmse.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Nesmrteľný Turms - Etruský román v seznamech

v Právě čtených16x
v Přečtených898x
ve Čtenářské výzvě24x
v Doporučených91x
v Knihotéce427x
v Chystám se číst219x
v Chci si koupit26x
v dalších seznamech6x